× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • Federalni hidrometeorološki zavod

 almir-bijedic.jpg

Ovogodišnji Svjetski dan meteorologije pod motom “Budućnost vremena, klime i voda kroz generacije” obilježen je danas u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH u Sarajevu.

Direktor tog zavoda Almir Bijedić istaknuo je da se i danas upozorava na hitnost poduzimanja drastičnih mjera sa ciljem smanjenja stakleničkih plinova u atmosferi, te da je ključno primijeniti akcije u borbi protiv klimatskih promjena.

- Želimo potaknuti predstavnike vlasti da daju prioritet mjerama za prilagođavanje klimatskim promjenama i ublažavanje njihovog štetnog djelovanja. Moramo smanjiti emisije ugljičnog dioksida, promicati korištenje obnovljivih izvora energije, zaštititi naše šume, provoditi održive poljoprivredne prakse uz povećanje ekonomske koristi i jačanje lokalnog gospodarstva – rekao je Bijedić.

Također, kao budući izazov vidi očuvanje i upravljanje vodnim resursima, te je s toga važno da bude osigurana pitka voda. Podsjetio je da je BiH po bogatstvu izvorima pitke vode sedma u Evropi.

Na Svjetski dan meteorologije Bijedić je naveo da Zavod kontinuirano radi na jačanju svojih kapaciteta, što je vidljivo, između ostalog, kroz poboljšan meteorološki i hidrološki monitoring, najsuvremeniju opremu i softvere za prikupljanje i obradu podataka, kao i upotpunjenu Federalnu mrežu stanica za monitoring kvalitete zraka.

- U tijeku je usvajanje procedura za ispitivanje kemijskog sastava čestica u zraku. Osim toga, provodimo znanstveno-istraživački projekat “SAAREO” kako bismo dobili detaljne analize sastava i izvora zagađujućih materija u zraku na području Sarajeva. U okviru drugog projekta “Adria Array” postavljeno je osam seizmografa u Federaciji BiH, dok seizmolozi iz 27 evropskih zemalja vrše seizmološka istraživanja oko Jadranskog mora – naglasio je Bijedić.

Kao pomoć poljoprivrednicima izrađena je nova agrometeorološka web stranica sa neophodnim podacima.

- Ponosan sam što sam imao priliku sa svojim kolegama doprinijeti razvoju bogate povijesti napretka meteorologije BiH. Rad naših meteorologa i hidrologa nikada nije bio od veće važnosti. U suradnji sa drugim nadležnim institucijama spasili smo živote mnogih ljudi, zaštitili njihovu imovinu i pomogli u razumijevanju složenih sistema koji pokreću naše vrijeme i klimu – poručio je Bijedić.

Ovim povodom najavio je da će 18. i 19. travnja Federalni hidrometeorološki zavod biti domaćin organizacije Info dana Europske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT-a).

Od 1950. godine Svjetska meteorološka organizacija (WMO) obilježava 23. ožujka kao Svjetski dan meteorologije, a to je datum stupanja na snagu Konvencije o osnivanju WMO.

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.