Prva večer “ Kiss food fest-a" u znaku raznovrsne gastro ponude i iznimne posjećenosti
{source}<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fartinfo.kiseljak%2Fposts%2Fpfbid0qUHQnpnXLkRRnHCvikbfshpNFa8WBKyUkEgNNDWjd3fLpqjbR23dhD6CoS2TdoxRl&show_text=true&width=500" width="500" height="952" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>{/source}
Prva večer prvog “Kiss food festa", unatoč kišovitom vremenu protekla je u znaku iznimne posjećenosti te naravno bogate gastro ponude koja se u najkraćem može sažeti u dvije riječi, tradicija i inovativnost.
Tradicijski dio i to onaj duži od stotinu godina predstavljen je na štandovima na kojima su se u krušnim pećima pekle čuvene i nadaleko poznate kiseljačke pogačice. Jedna od pekara u kojima se pripremaju je pekara Matić koju su 1998. godine pokrenuli Ana i Jozo Matić. Posao su u međuvremenu prepustili mlađima te je vlasnik danas Žaklin Matić. S timom pekara nastavljen je razvoj obiteljskog posla u kojemu kiseljačke pogačice imaju posebno mjesto. Tajnu pripreme nisu nam otkrili tek da se pripremaju s mineralnom vodom po kojoj je mjesto dobilo ime. „Naš kiseljak, krušna peć, kajmak s ovih prostora, to su ta tri ključna sastojka, a svako od nas ima i nešto svoje u pripremi što je naravno tajna“, kažu nam na štandu Pekare Matić o načinu pripreme prepoznatljivog brenda koji je opjevan i u pjesmi Kiseljačanina Joze Penave.
Foto: Vrijedna ekipa pekare Matić
Iz vremena u kojemu je živio ovaj poznati glazbenik je i recept po kojem se pripremaju pogačice u pekari Agić. Pekara radi od 1985. godine, a način pripreme nisu kažu nikad promijenili. „Naša kisela voda, bez germe, a potom peći na jakoj temperaturi u isključivo krušnoj peći na drva. Kajmak je nekad bio užički, a danas ga nabavljamo s ovih prostora, uglavnom iz Fojnice“, kaže nam Amir Agić, vlasnik pekare. Tradiciju pripremanja kiseljačkih pogačica već je usvojila njegova kćer 17- godišnja Džejla koja pomalo preuzima dio obiteljskog posla. Među kiseljačkim pekarima nema konkurencije, posla kažu ima za sve njih, jer rijetki će proći kroz Kiseljak, a da neće kupiti kiseljačku pogačicu. „Ona sva vrata otvara, uvijek se prodaje, vole je domaći, prolaznici, a u ovo doba godine posebno brojni među kupcima su naši iseljenici“, kažu nam u pekari Matić. „Ne postoji doba godine kad se ne prodaju pogačice. One uvijek imaju svoju mušteriju, kupuju je i domaći i prolaznici, rado se poklanja“, kaže nam Amir Agić. Kad bi se kiseljačke pogačice našle na popisu zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a, pekarima bi puno značilo. „Ogromno bi to bilo dostignuće i za naš Kiseljak i za cijelu BiH“, kažu u pekari Matić, a s njima se potpuno slažu i Agići. „To bi i nama pekarima bilo jedno veliko priznanje jer pripremamo nešto se samo ovdje i s našom kiselom vodom priprema“, zaključuje Amir Agić.
Foto: Amir Agić
„Kiss food fest“ oduševio je i one koji sum željeli probati nešto novo. Dočekala ih je bogata i raznovrsna ponuda, od austrijskih kobasica do kubanskih sendviča. Tomas Oroz uskoro će na sarajevskoj cesti otvoriti grill na kojemu će se prodavati austrijske kobasice sa sirom, slaninom... Wiener premium wurst u Kiseljak donosi okuse Beča, a na „Kiss food festu“ mogli su se kušati prvi put. „To je nešto novo na ovim prostorima, što želimo ponuditi kupcima i evo večeras ćemo vidjeti kakve su reakcije“, kaže Tomas Oroz.
Foto: Tomas Oroz i Srđan Vuletić
Još dvojica mladih ljudi Dragan Gagi Musić i Emilio Nikačević ponudili su nešto sasvim drugačije, kubanski sendvič. „Svinjetina, šunka, kiseli krastavci... Malo je tko s ovih prostora imao priliku probati ovo jelo koje pripremamo po originalnoj recepturi i koje pomalo osvaja nepca ljudi i na ovim prostorima“, kaže nam Dragan Gagi Musić.
Foto: Vrijedni pomagači/ obitelj Musić/Nikačević
Mnogi su Kiseljačani već kušali i proizvode obrta Bohorina cider house iza kojeg stoje Julijan i Danijela Komšić. Premijerno su ih predstavili na kiseljačkom adventu, a u pitanju su pića na bazi voća, jabuke ali i drugih vrsta uz kojeg odlično idu brioche peciva sa svinjetinom te druge specijaliteti koje priprema Danijela. „Ja volim kuhati, a jela koja nudim su spoj tradicije i novih okusa. Uz ta brioche peciva s posebnim nadjevima i svinjetinom pripremam i maglice ali na jedan svoj način“, kaže nam Danijela dok Julijan napominje da je sve njihove proizvode, pića i jela moguće probati u kiseljačkom naselju Borini gdje je sjedište ovog malog ali zanimljivog obiteljskog obrta.
Foto: Bohorina cider house
Uz štandove s tradicionalnim i potpuno drugačijim jelima, prvu večer „Kiss food festa“ posjetitelje je dočekao i izvrstan gulaš kojeg su pripremili Kiseljačanima već prepoznatljivi kuhari.
Uz dobro jelo, mnogi su uživali u dobroj kapljici, ne samo pivu i sokovima već i vinima domaćih vinarija. Bosanska boutique vinarija vlasnika Miroslava Raguza premijerno je predstavila nekoliko novih vina koje proizvode u svojoj maloj vinariji u Kiseljaku, počevši od žilavke proizvedene od grožđa iz vinograda u Čitluku koji se ručno obrađuje. „Trenutno proizvodimo šest vrsta vina, nemamo svojeg vinograda, a vina proizvodimo od sorti koje sami biramo, od Čitluka pa nadalje. To je zasad jedna hobi varijanta u kojoj prednost ima isključivo kvalitet vina koje je prije svega jedan emocionalni proizvod“, kaže nam Raguz.
Foto: Bosanska boutique vinarija/Miroslav Raguz
Vinarija Pejčinović koja je osnovana 2015. godine također se predstavila s tri vrste vina koje trenutačno proizvode, chardonnay, merlot i malvaziju. Grožđe za malvaziju nabavljaju u vinogradima u Žepču, ostatak u Trebinju, a u proizvodnom procesu otišli su i korak dalje te su zasadili vinograd u mjestu Mrakovi u Kiseljaku. Vinogradi u središnjoj Bosni postaju tako uobičajena pojava koji demantira tvrdnje da vinova loza ne uspijeva na ovim prostorima, odnosno da joj je klima prehladna. „Ima u hladnijih klima u kojima grožđe uspijeva, recimo u Poljskoj, treba samo znati koja vrsta i na kojem tlu. Dakle važna je stručna pomoć koju imamo od samog početka i nastavljamo i dalje uz vinograd kojeg smo zasadili i kušaonicu koju planirano otvoriti uz vinograd“, kaže nam Goran Pejčinović.
Foto: Vina Pejčinović
Na prvoj večeri „Kiss food fest“-a u Kiseljaku našlo se za svakoga ponešto, a uz hranu i piće uživalo se i u zvucima tamburice. „Ovo je prvi ovakav festival kojim smo željeli pokazati bogatstvo naše gastro ponude, počevši od kiseljačkih pogačica koji želimo zaštiti i pokrenuli smo tu proceduru jer se pripremaju samo na ovom prostoru uz našu mineralnu vodu, do drugih tradicijskih jela. Želimo i našim mladima pokazati što se to jelo nekad, koja su tradicionalna jela pripremale njihove bake“, kazao nam je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.
Foto: Mladen Mišurić-Ramljak
Trodnevni festival hrane „Kiss food fest“ kojeg organizira udruga „Šareno brdo“ uz potporu općine Kiseljak i suradnji s partnerima poput tvrtke „Tilea“, nastavlja se večeras uz pripremu i kušanje tradicionalnih jela, dok je nedjelja rezervirana za najmlađe, uz kutak s besplatnim palačinkama i Podravkinom Lino Ladom, maskotama i poklonima.
AP/artinfo.ba