× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • UVEZENI U HRVATSKU

o_44117_1024.jpg

Foto: Ilustracija

U keksima porijekom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, kemijskog spoja za koji se procjenjuje da je kancerogen.

Kako u ponedjeljak obavještava europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom, keksi s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tijekom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje, prenosi N1.

Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

U hrvatskoj agenciji za hranu navode da se akrilamid najčešće može naći u kruhu, prženim krumpirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kavi.

“Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom”, tumače u HAPIP-u.

Notra.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • UVEZENI U HRVATSKU

o_44117_1024.jpg

Foto: Ilustracija

U keksima porijekom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, kemijskog spoja za koji se procjenjuje da je kancerogen.

Kako u ponedjeljak obavještava europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom, keksi s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tijekom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje, prenosi N1.

Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

U hrvatskoj agenciji za hranu navode da se akrilamid najčešće može naći u kruhu, prženim krumpirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kavi.

“Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom”, tumače u HAPIP-u.

Notra.ba

U sklopu Dana općine
Rally susret u Novom Travniku
Prije 10 sati
Drugo mjesto na Eurosongu
Grad Zagreb organizira doček Baby Lasagne
Prije 12 sati
BIHAMK
Stanje na cestama (12.05.)
Prije 12 sati
FHMZ
Bioprognoza povoljna
Prije 12 sati
Bolić,Musić,Šabić,Vlaović,Krstanović
Novi Travnik se sprema za neviđen spektakl
Prije 12 sati

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.