× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Niz loših okolnosti

salica.jpg

Cijena sirove kave najviša je u posljednjih 10 godina. Urod je u zemljama proizvođačima - podbacio, a poremećaji u globalnim lancima opskrbe još nisu normalizirani. Pa će šalica kave zasigurno biti skuplja. Kako prepoznati kvalitetnu kavu te postoji li razlika između espresa, instant i turske kave.  - Život je prekratak da bi pili lošu kavu.

Najčešće se kod loše kave radi o krivoj pripremi. Više, manje svaka je kava na tržištu dobra, ali priprema od nje napravi nešto loše ili dobro - kaže Tomislav Mraović, profesionalni barist za HRT. No ove godine mogla bi nam kava biti gorča nego inače, jer se očekuje njezino poskupljenje.

Očekuje se da će u sirovina u dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe - poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena se očekuje do travnja kada bi se trebao uskladiti transport. Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila - podbacio je. Zabilježena je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje.

Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić. Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala, jer je prijevoz poskupio, a radnika i kontejnera manjka. Voditelj nabave kave u Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz Brazila poskupio za 4 do 5 puta. Procjenjuje se da će jeftinije kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju cijenu.

Kad je riječ o vrstama, u Hrvatskoj najčešće volimo piti arabiku, dok neki izabiru robustu. Robusta je poznata po tome da daje kremastost kavi, a arabika arome. Mnogi pogrešno misle da je espresso naziv za vrstu kave. Radi se samo o načinu pripreme. I nema velikih dilema treba li piti tursku, instant ili espresso.

Barist uvijek, kaže Tomislav Mraović - preporučuje zrno, instant nikako. Sve je više različitih proizvoda, pa i onih kod kojih se točno zna koliko imaju antioksidansa. - Vrste kave prilagođene su ljudskom cirkadijalnom ritmu. Imamo kavu za jutro, podne i večer. Izmjerili smo da te tri kave - imaju 1,2 antioksidansa. Sportašima treba 1 gram.

Što s time dobivate: To znači da ne morate jesti voće i povrće taj dan, osim zbog vlakana, zbog njih jedete voće i povrće - objašnjava Robert Pudić. 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Niz loših okolnosti

salica.jpg

Cijena sirove kave najviša je u posljednjih 10 godina. Urod je u zemljama proizvođačima - podbacio, a poremećaji u globalnim lancima opskrbe još nisu normalizirani. Pa će šalica kave zasigurno biti skuplja. Kako prepoznati kvalitetnu kavu te postoji li razlika između espresa, instant i turske kave.  - Život je prekratak da bi pili lošu kavu.

Najčešće se kod loše kave radi o krivoj pripremi. Više, manje svaka je kava na tržištu dobra, ali priprema od nje napravi nešto loše ili dobro - kaže Tomislav Mraović, profesionalni barist za HRT. No ove godine mogla bi nam kava biti gorča nego inače, jer se očekuje njezino poskupljenje.

Očekuje se da će u sirovina u dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe - poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena se očekuje do travnja kada bi se trebao uskladiti transport. Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila - podbacio je. Zabilježena je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje.

Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić. Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala, jer je prijevoz poskupio, a radnika i kontejnera manjka. Voditelj nabave kave u Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz Brazila poskupio za 4 do 5 puta. Procjenjuje se da će jeftinije kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju cijenu.

Kad je riječ o vrstama, u Hrvatskoj najčešće volimo piti arabiku, dok neki izabiru robustu. Robusta je poznata po tome da daje kremastost kavi, a arabika arome. Mnogi pogrešno misle da je espresso naziv za vrstu kave. Radi se samo o načinu pripreme. I nema velikih dilema treba li piti tursku, instant ili espresso.

Barist uvijek, kaže Tomislav Mraović - preporučuje zrno, instant nikako. Sve je više različitih proizvoda, pa i onih kod kojih se točno zna koliko imaju antioksidansa. - Vrste kave prilagođene su ljudskom cirkadijalnom ritmu. Imamo kavu za jutro, podne i večer. Izmjerili smo da te tri kave - imaju 1,2 antioksidansa. Sportašima treba 1 gram.

Što s time dobivate: To znači da ne morate jesti voće i povrće taj dan, osim zbog vlakana, zbog njih jedete voće i povrće - objašnjava Robert Pudić. 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.