× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open
  • Upućena inicijativa

veprovi.jpg

Kako bi se spriječile štete na poljoprivrednim usjevima koje uzrokuju divlje svinje, tuzlanski lovci i Ministarstvo poljoprivrede TK inicirat će prema federalnoj instanci izmjene Zakona o lovstvu FBiH.  Dogovoreno je ovo na sastanku kantonalnog ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Vahidina Smajlovića s predstavnicima Saveza lovačkih društava Tuzlanskog kantona.

Pojašnjeno je da će se zakonskim izmjenama tražiti da divlja svinja ne spada u lovostajem zaštićenu vrstu divljači, te da se dozvoli lov na ovu divljač sa psima do prvog veljače.

Lov u periodu sjetve i žetve

U skladu s tim, Savez lovačkih društava TK je zadužen da prilikom donošenja operativnog kalendara za 2022./2023. lovnu godinu, pomjeri lov na divlje svinje od početka rujna.

Društva će biti zadužena da aktivnosti odstrjela planiraju naročito u periodu sjetve i žetve, kao i da zasijavanjem ili iznošenjem dodatnih količina, divljač zadrže dalje od poljoprivrednih površina.

Prethodno su ratari upozorili kako su na rubu da dignu ruke od poljoprivrede. Prošle godine su, kako navode, na koliko područja ovog kantona, više puta morali presijavati površine zasijane kukuruzom, što iziskuje velike troškove. 

Sredstva za hranu

Iz kantonalnog ministarstva lovci su dobili obećanje da će, kroz program utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama, biti osigurana novčana sredstva za nabavku dodatne količine hrane za divljač. 

Također, dogovoreno je da se kod Federalnog ministarstva inicira i izmjena Stručne podloge za bonitiranje i utvrđivanje lovnoproduktivnih površina u lovištima kako bi se pristupilo reviziji lovnoprivrednih osnova lovačkih društava TK, piše agroklub.ba.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.