× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • Kiseljak

vojarna kis jastreb solitska

Foto: Gosti iz Splita u kiseljačkoj vojarni 

Nastali u najtežim vremenima, „Jastrebovi“ su branili  svoj narod i svetinje

     Misom zadušnicom koju je u kiseljačkoj župnoj crkvi crkvi sv. Ilije Proroka predvodio don Goran Kosić, vojni kapelan u Travniku, uz sudjelovanje brojnih svećenika među kojima je bio i don Ljubo Zelenika, vojni kapelan u Kiseljaku,  te polaganjem vijenaca pred Spomen bistom „Mate Lučića Maturice“, jednog od heroja Domovinskog rata Lepeničke doline u vojarni u Kiseljaku koja nosi njegovo ime, danas je u Kiseljaku obilježena 28. obljetnica utemeljenja 3. Gardijske brigade HVO-a „Jastrebovi“.

 

IMG_9610_Kopiraj.JPG

Kroz postrojbu osnovanu 18. siječnja 1994. godine u vrlo teškim vremenima u kojima se hrvatski narod središnje Bosne borio za goli opstanak podijeljen u više enklava okruženih daleko brojnijom Armijom R BiH,  prošlo je oko 3500 pripadnika, od Žepča i Usore, preko Lašvanske do Lepeničke doline ali i Vareša, Kaknja i drugih srednjobosanskih općina. „Ustrojem 3. GB Jastrebovi  napravili smo značajan iskorak u ustroju vojnih postrojbi Zbornog područja Vitez, u razvoju HVO-a na ovim prostorima koji je iako u vrlo teškim i izazovnim vremenima pokazao spremnost profesionalno odgovoriti svim vojnim i izazovima obrane ovih prostora“, kaže general Ilija Nakić, jedan od zapovjednika 3.GB „Jastrebovi“.  Pored obrane hrvatskih prostora središnje Bosne, „Jastrebovi“ su dali ogroman doprinos obrani BiH te stvaranju uvjeta za potpisivanje mirovnih sporazuma u BiH. Tradiciju 3. GB danas baštine pripadnici hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH. Među ostalim i  1. Pješačke gardijske pukovnije koja je stacionirana u vojarni u Kiseljaku.

Po riječima brigadira Martina Pažina, zapovjednika navedene postrojbe čast im je svojim profesionalnim radom i djelovanjem u OS BiH nastaviti tradiciju postrojbi HVO-a u BiH među kojima 3. GB ima posebno mjesto. Na časnu ulogu „Jastrebova“ podsjetio je i don Goran Kosić, vojni kapelan u Travniku predvodeći misu zadušnicu za „Jastrebove“ koji su braneći svoj narod dali ono najvrijednije. „3. GB Jastrebovi nastaju u trenutku kada sazrijeva vrijeme za stvaranje krune obrane ovih prostora na kojima smo opstali jer smo branili svoje svetinje i bili za njih žrtvovati ono najvrijednije. Svojom hrabrošću i nesebičnom žrtvom poslali su nam poruku o važnosti zajedništva bez kojeg ni jedan narod ne može opstati“, poručio je don Goran Kosić.

 

IMG_9574_Kopiraj.JPG

Pored bivših pripadnika „Jastrebova“, postrojbi Oružanih snaga koje baštine tradiciju HVO-a, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO-a HB te hrvatskih političkih predstavnika, uspomeni na poginule hrvatske branitelje danas su se poklonili i članovi Udruge veterana 4. Gardijske brigade Hrvatske vojske „Pauci“ iz Splita. Pri njihovoj udruzi, kaže nam Ivan Damjanović, postoji odjel koji se bavi suradnjom s hrvatskim narodom Herceg- Bosne. „Prvi put smo u Kiseljaku, a želja nam je svojih dolaskom ne samo uveličati obljetnicu osnutka 3. GB Jastrebovi već i poslati poruku Hrvatima u BiH da smo mi jedan narod,  zajedno smo se branili i obranili i to jedno zajedništvo trebamo i dalje njegovati i jačati“, kazao nam je Damjanović koji je rodom Širokobriježanin, a trenutačno je član Udruge veterana 4. Splitske GB „Pauci“. Prilike za zajedništvo hrvatskog naroda su i obilježavanja značajnijih datuma iz Domovinskog rata, a obljetnica utemeljenja 3. GB „Jastrebovi“ svakako je jedan od njih.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.