ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
NEMA ZAKONSKE OSNOVE

o_76266_1024.jpg

Stajalište Suda Bosne i Hercegovine je da Fikret Abdić ne može biti izručen Hrvatskoj po tjeralici koju je za njim raspisao Interpol jer ga od izručenja štiti činjenica da ima bosanskohercegovačko državljanstvo, priopćili su iz sjedišta ovog suda u Sarajevu.

Nakon proturječnih informacija o tome jesu li ili ne pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak pokušali privesti Abdića radi izručenja Hrvatskoj, iz Suda BiH medijima su poslali priopćenje u kojemu su naveli kako su odlučili da Abdića uopće ne treba privoditi radi odlučivanja o eventualnom izručenju jer za to nema zakonske osnove.

"Kazneno djelo za koje se osoba (Abdić) potražuje je iz 2001. godine. Međudržavni ugovor Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju svojih državljana iz 2012. godine ne primjenjuje se na kaznena djela iz 2001. godine, a što i sam INTERPOL navodi. Sukladno tomu, a na temelju načela ekonomičnosti, nadležni dežurni sudac nije naložio privođenje potraživane osobe", stoji u priopćenju.

U Hrvatskoj i dalje formalno optužen

Dodali su kako bi privođenje Abdića radi formalnog odlučivanje o tome može li on biti izručen Hrvatskoj predstavljalo "neopravdano trošenje resursa i vremena". 

Hrvatska je međunarodnu tjeralicu za Abdićem raspisala na temelju činjenice da je Vrhovni sud 2019. godine ukinuo presudu kojom je Abdić oslobođen optužbi za zloporabu službenog položaja i ovlasti, odnosno imovine nekadašnjeg Agrokomerca.

Abdić je tako u Hrvatskoj i dalje formalno optužen da je protuzakonito prisvojio kuću u Voloskom kod Opatije i još neke nekretnine vrijedne oko dva milijuna kuna, no za to očito neće odgovarati, osim ako Hrvatska ne prepusti pravosuđu BiH njegovo procesuiranje.

Abdić sada obnaša dužnost načelnika općine Velika Kladuša, kamo se vratio nakon što je u Hrvatskoj odslužio kaznu od 15 godina zatvora koja mu je izrečena zbog odgovornosti za ratne zločine.

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17