ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
U PROBLEMU SMO

o_98094_1024.jpg

Bosna i Hercegovina je jedina država u Europi koja još nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu bh. građana

Već su zabilježeni slučajevi kad građane BiH vraćali s granice jer nemamo jedinstven QR kod na državnoj razini.

- Nije puno takvih slučajeva jer su države u okruženju bile tolerantnije zbog turističke sezone koja je već iza nas - kazao je za Avaz Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Dodao je da je svoj posao IDDEEA završila još u svibnju.

- Predložili smo Vijeću ministara da donese odluku o jedinstvenoj digitalnoj potvrdi, predložili smo i pravno i tehničko rješenje. Prijedlog odluke je upućen putem Ministarstva civilnih poslova BiH, uslijedile su određene aktivnosti. Traženo je neko kompromisno rješenje, ali činjenica je da RS sve odbija - pojasnio je Nanić.

Prema njegovim riječima, manji bh. entitet svoje odbijanje pravda navodnim prenošenjem nadležnosti s entiteta na državu.

- Iz RS su poručili da se ovo pitanje treba rješavati na razini entiteta i Distrikta Brčko. Međutim, to nije rješenje za građane BiH jer već imamo slučajeve da pojedine države vraćaju naše građane koji nemaju covid putovnicu - kazao je Nanić.

Pojasnio je da je IDDEEA kao obrazac za bh. covid putovnicu uzela iskustva iz Europske unije te da je predloženo rješenje u potpunosti u skladu s europskim zakonodavstvom.

- Europska unija inzistira na jedinstvenom dokumentu. Činjenica je da ovdje nema prijenosa nadležnosti jer bi potvrde i dalje izdavale institucije entiteta, a IDDEEA bi potvrđivala validnost podataka koje dostavljaju entiteti. Jednostavno, država mora stajati iza podataka o koronavirusu i to je navedeno u direktivi Europske unije - kategoričan je Nanić.

Dodao je da će, ako se ne nađe rješenje za trenutnu situaciju, to getoizirati BiH, točnije postat ćemo crna rupa na mapi Europe.

- Uskoro će doći vrijeme kad će europske države masovno vraćati bh. građane s granica. Bit će im uručene odbijenice uz zabranu ulaska zbog neposjedovanja valjane covid putovnice prema direktivi Europske unije - istakao je Nanić.

Sastanak o covid putovnici održan je još 22. lipnja s predstavnicima izaslanstva Europske unije u BiH, kada su prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar EU. Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Vijeće ministara BiH, ali ona još nije razmotrena zbog blokade koju provode predstavnici RS u ovoj instituciji, piše Dnevni avaz.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17