ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
ALARMANTNO

odlasic.jpeg

Iz Bosne i Hercegovine masovno odlaze ne samo pojedinci nego i čitave obitelji. Prodaju nekretnine u BiH, čime potvrđuju da za njih povratak u domovinu više nije opcija, piše Večernji list BiH.

Ljude tište brojne manjkavosti domaćega sustava bez naznake da će se, u skorije vrijeme, nešto popraviti nabolje. Ove godine imamo rekordan broj onih koji su spakirali stvari i otišli, što znači da je nezadovoljstvo kulminiralo. Polovina želi otići U potrazi za boljim životom, BiH je unatrag nepunih deset godina napustilo gotovo 396.000 građana, a samo u šest mjeseci ove godine privremeno ili trajno odselila se 81.000 osoba, što je uvjerljivi rekord do sada. To je pokazala analiza Unije za održivi povratak i integracije, iz koje poručuju da se u BiH sve više kuća u oglasnicima nudi na prodaju jer su njihovi stanari obiteljski otišli s namjerom da se nikada ili bar zadugo ne vrate.

S obzirom na rezultate popisa, prema kojima je BiH 2013. imala 3,53 milijuna stanovnika, u međuvremenu smo, samo po osnovi migracija, izgubili više od 11% populacije. Prema popisu 2013., u BiH je živjelo 773.850 mladih u dobi između 15 i 30 godina. Drugim riječima, 21,91% populacije činili su mladi. Istraživanja o položaju mladih u BiH, koja je proveo Institut za razvoj mladih “Kult”, pokazalo je kako više od 50% njih navodi da želi napustiti BiH, dok ih je 12,1% već poduzelo konkretne korake. Zabrinjava činjenica da je 40% mladih koje je obuhvatilo istraživanje izjavilo da je u posljednjih sedam godina član njihove uže obitelji napustio BiH. Pitanje je, kad bi se sada napravio popis, koliko je u BiH mladih. Broj je zasigurno značajno manji. Kako u BiH opada broj mladih, najvidljivije je po broju djece u školama.

Manje djece

Broj prvašića upisanih u osnovne škole u FBiH je 2 do 3% manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. upisano ih je 18.300. Riječ je o smanjenju od oko 50% u odnosu na školsku 2011./2012., kad je broj prvašića iznosio 35.524. Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije, naglašava da su naši građani sve nezadovoljniji cjelokupnim stanjem u državi. - Zato ne treba čuditi što nam iz godine u godinu odlazi sve više ljudi. Oni, jednostavno, ovdje ne vide nikakvu perspektivu, pa gledaju samo da odu jer ne žele da njihova djeca žive istim životom - kazala je Zukić za Srpskainfo. Prvi izbor građana BiH je Njemačka u koju se najviše iseljava.

Nakon 16 godina suverene vladavine, Angela Merkel odlazi s mjesta kancelarke te najjače europske ekonomije. Prvi cilj pobjednika izbora i najvjerojatnijega kancelara Olafa Scholza je povećanje minimalne cijene rada, odnosno minimalne satnice s 9,50 na 12 eura. Kako je isticano u kampanji, od toga bi najviše profitirale blagajnice u trgovinama, dostavljači paketa i radnici na sličnim pozicijama. To može značiti novi egzodus iz BiH. A da je onih u redu za odlazak jako puno, pokazuju i službeni brojevi o nezaposlenosti.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je da je krajem kolovoza zabilježeno minimalno smanjenje broja nezaposlenih. U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH bila je 392.551 osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec 2832 nezaposlene osobe manje ili 0,72%. U odnosu na kolovoz prošle godine, nezaposlenost u BiH niža je za 35.042 osobe ili 8,20%, dok je u odnosu na početak pandemije nezaposlenost smanjena za 2,56 posto. Tijekom kolovoza izbrisane su s evidencija službi za zapošljavanje ukupno 20.492 osobe, od kojih su 9852 našle posao.


0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17