ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sve teža situacija

 KUKURUZ.jpg

Visoka temperatura i nedostatak vlage znatno su smanjili prinos kukuruza u Bosni i Hercegovini. Cijena kukuruza je 50 posto veća, ali je i stočna hrana skuplja. Poljoprivrednici ističu kako su na korak od odustajanja od proizvodnje.

Zbog svega ovoga, naša zemlja bi za dvije godine mogla ostati bez hrane, javlja BHRT.  Cijena duplo viša, prinos desetkovan. Tako bi se u najkraćem moglo opisati stanje ovogodišnjeg roda kukuruza. Poljoprivrednici kažu da su na korak od toga da odustanu od proizvodnje. Iako je cijena kukuruza viša, roda nema dovoljno ni za osobne potrebe. Poljoprivrednik Petar Dojčinović kaže kako sigurno da neće imati dovoljno za svoje potrebe.  - Jedan dio kupujem hranu i jedan dio koristim svoje da bi se nekako izvukao i pokrio da obdržim farmu.

Nema ono ni što sam očekivao. Vrlo loše, prosjek će mi biti od 500 do 600 kg po dulumu”, kaže Dojčinović.  Sretan Vučković iz Odjela za poljoprivredu Grada Bijeljina kaže kako se zasigurno zna da će biti znatno umanjen prinos.  - U ovisnosti od parcele sigurno od 30 pa čak i 90% na pojedinim parcelama jer tijekom cijele vegetacijske sezone imali smo nepovoljne uvjete”. Zbog manjih količina kukuruza na tržištu i više otkupne cijene, za očekivati je i daljе povećanje cijena stočne hrane, čiji skok nije stao od ožujka, navodi Vučković. Dušan Tomić iz “Novog Žitoprometa” iz Bijeljine kaže kako je mnogo veća cijena.    - Cijena kukuruza prošle godine bila je od 27 do 33 feninga. Vjerojatno će to utjecati, čim je kukuruz skuplji utjecat će i na koncentrate i gotove proizvode koji će izlaziti iz tvornice stočne hrane”, navodi Tomić.  

Farmeri ističu da će ovim tempom, BiH ostati bez hrane u sljedeće dvije godine. U problemu su i veliki proizvođači. Goran Mitrović, vlasnik farme i tvornice stočne hrane kaže kako su proizvođači ratarski u minusu zbog suša, a stočarski zbog cijena žitarica.  - Ovo je došlo na granicu potpune neprofitabilnosti, zbog toga broj grla junadi, svinja i pilića i krava i mlijeka sve rapidno pada. Ovako ako ostane, za godinu ili dvije ostat ćemo bez hrane domaće, istaknuo je Mitrović. Dodaje kako cijene mlijeka i mesa za sada ne prate poskupljenja stočne hrane i kukuruza, ali je za očekivati da se to uskoro dogodi.  - Predviđanja su da će, zbog loše situacije ove godine, u sljedećoj sjetvi biti zasijano manje površina pod kukuruzom, kaže Mitrović. Sretan Vučković iz Odjela za poljoprivredu grada Bijeljine istiće kako je prognoza ovog odjela da će imati povećanje površina pod pšenicom, i ječmom na račun kukuruza. 

- Nadležni najavljuju intenzivniji rad na projektu navodnjavanja, kako bi što više površina u Semberiji bilo pokriveno sustavm za navodnjavanje, jer je, imajući u vidu promjenu klime i ekstremne temperature, to jedini način da se prinosi sačuvaju, pojasnio je Vučković. 


0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17