× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Agro centar
Ecos
kiseljak open
  • Klarise

sv klara brest narod

Obilježen spomendan  sv. Klare Asiške, utemeljice reda prepoznatljivog po životu u strogoj klauzuri

      Spomendan je svete Klare Asiške koja je preminula 11. kolovoza 1253. godine. Klara je rođena 1193. godine u Asizu u plemićkoj obitelji koju je napustila sa samo 19 godina odlučivši po uzoru na sv. Franju slijediti Krista da bi kasnije zajedno sa sv. Franjom utemeljila red sestara klarisa. Odabirući život u siromaštvu, malenosti i poniznosti živjela je u strogoj klauzuri u Samostanu sv. Damjana u Asizu.

„Sveta Klara odrekla se života u bogatstvu i planova koju je njezina obitelj za nju napravila te je oko sebe okupila red siromašnih gospođa sv. Damjana, drugi Franjevački red koji je kasnije, po njoj,  nazvan redom sestara klarisa“, podsjetio je okupljene vjernike na misnom slavlju ispred Samostana sv.Klare u Brestovskom, fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene skidajući veo zaborava sa života Klare Asiške koja je svetom proglašena samo dvije godine nakom smrti.

Sveta Klara, podsjetio je provincijal fra Jozo Marinčić, danas u svijetu ima 20 tisuća sljedbenica koje u strogoj klauzuri, jednostavnosti i poniznosti, služeći drugima i moleći za njih, šireći ljubav i dobrotu, žive u 950 samostana. Jedini Samostan sv. Klare u BiH za kojeg provincijal i ovom prilikom naglasio da je dar Božji BiH, nalazi se u Brestovskom i u njemu je trenutačno devet sestara klarisa. Prema podrijetlu, Samostan u Brestovskom je BiH u malom jer sestre  su pored župe Brestovsko pokraj Kiseljaka u kojoj je sjedište Samostana, rodom i  iz Uskoplja, Doca na Lašvi kod Travnika, Livna, Gruda, Čapljine, Rame, Širokog Brijega i Mostara. „Za nas sestre ovo je poseban dan, sve sestre u svijetu ga slave osjećajući prisutnost sv. Klare koja nam svojom čvrstom vjerom  poručuje da se ne bojimo nikakvih izazova u životu, Bog će se za sve pobrinuti, on zna za svakog od nas“, kaže sestra Hijacinta Batinić, opatica Samostana u Brestovskom.

IMG-90d305e2d03ac4d0322fb9690b8483df-V.jpg

Klarise koje su u BiH došle prije više od 30 godina imaju posebno mjesto u srcima vjernika Lepeničke doline. Mnogi vjeruju da su klarise u Brestovskom poput utemeljiteljice reda sv. Klare koja je rodni Asiz spasila od neprijatelja, spasile ovaj kraj u ratu, ostavši u Samostanu  čak i dok je gorio. Brojni vjernici i ove su godine hodočastili  u Brestovsko, usprkos vrućini koja ih je pratila u putu. Među njima su i Ružica i Bosiljka Oroz iz Fojnice koje su kaže došle kako bi zahvalile sv. Klari na svemu dobrom u svojim životima, Bosiljka i na unuci koja nosi ime ove svetice. Pored zahvalnosti, mnogi vjernici zaboravljaju u sv. Klari potražiti uzor i snagu vjere uz koju je moguće prevladati sve životne teškoće, poručio je u svojoj propovjedi fra Jozo Marinčić, provincijal FP Bosne Srebrene. „Živio je naš hrvatski narod i u mnogo težim vremenima od ovih u kojima živimo mi danas. Ali je snagu za životne nedaće i križeve pronalazio u vjeri. Sveta Klara pravi je primjer čvrste vjere kojeg treba slijediti. Jer ne postoje loša vremena, samo loši ljudi, budimo čestiti ljudi i dobri vjernici i vremena će biti dobra“, poručio je provincijal Marinčić.

Proslava svetkovine Sv. Klare u Brestovskom nakon mise završila je podjelom blagoslovljenih kruščića koje sestre svake godine uz pomoć donatora pripreme za vjernike.

{source}<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fartinfo.kiseljak%2Fvideos%2F417449283010487%2F&show_text=false&width=267&t=0" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>{/source}

 

Artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.