ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Bugojno

ekshum bug 2

Pretražit će 20-ak lokaliteta na području Rostova

        Kako je i najavljeno, rano jutros su po nalogu Tužiteljstva BiH počela iskapanja na lokalitetu Rostova,  u blizini mjesta zvanog Tvrdulje. Traga se za tijelima hrvatskih logoraša koji su u ljeto i jesen 1993. godine odvedeni u nepoznato iz nekoliko logora Armije R BiH u Bugojnu. Potraga će po svemu sudeći trajati nekoliko dana, doznajemo nakon prvog dana iskapanja na terenu koji nije rezultirao pronalaskom tijela. „Pretražit ćemo više lokacija koje bi mogle prema saznanjima koja su prikupila istražna tijela, kriti posmrtne ostatke nestalih Hrvata“, kazao nam je Marko Jurišić, član Kolegija instituta za nestale osobe BiH.  Prema saznanjima do kojih smo došli, pretražit će se oko 20-ak sumnjivih lokacija. Potragu na Rostovu svakoga dana pratiti će i predstavnici stradalničkih udruga, među kojima su i obitelji nestalih, potvrdili su nam u Koordinaciji udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna koji, odlučili su, neće davati izjave za medije do pronalaska tijela.  Na terenu je i istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

S potragom za rješenjem misterija nestanka logoraša kako doznajemo krenulo se u blizini lokacija na kojima su prije točno godinu dana ekshumirana tijela Zorana Galića, Dragana Miličevića, Ante Markulja i Franje Jezidžića, četvorice iz skupine koja je dotad brojala 19 nestalih. Istragom se došlo do saznanja da bi ovaj lokalitet mogao kriti i tijela 12 od ukupno 15 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša iz logora Armije R BiH za kojima se još uvijek traga te se u danas krenulo s pretraživanjem terena. Od prvobitno 21-og logoraša, obitelji još uvijek tragaju za njih 15. Dva su tijela ekshumirana na pojedinačnim lokacijama, četiri na Rostovu prije godinu dana. Nakon nagodbe koju je prije desetak godina s Tužiteljstvom BiH sklopio Enes Handžić,  jedan od malobrojnih optuženih za zločine nad Hrvatima Bugojna, otkriven je lokalitet na kojem su pronađene više puta spaljivane kosti iz kojih se nije mogao izvući profil za DNK analizu te obitelji nisu prihvatile njegov iskaz da šaka pronađenih spaljenih kostiju pripada trojici iz skupine nestalih tako da je njih 15 još uvijek na popisu nestalih, a to su:  Branko  Crnjak,  Miroslav Dilber, Niko Džaja, Jadranko Gvozden, Dragan Erkapić, Perica Kovačević, Perica Crnjak, Zdravko Juričić, Ivo Miloš,Nikica Miloš, Nikica Miloš Kardelj, Mario Subašić, Niko Zlatunić, Stipica Zelić i Mihovil Strujić. Pronađu li se njihova tijela, a pretpostavlja se da je na Rostovu njih 12 iz skupine od 15 nestalih, obitelji će konačno imati priliku dostojno ih pokopati.

Svako tijelo još je jedan u nizu dokaza koji najviše kompromitiraju aktualnog ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića koji ih je po zarobljavanju trebao prebaciti u Zenicu, ali to nikad nije učinio. Uz Cikotića najodgovornijim za ovaj nekažnjen zločin smatra se Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna koji je u svome dnevniku koji je u posjedu Tužiteljstva BiH od 2007. godine napisao kako „ekstremni dio HVO-a (kako su nazivani zarobljeni Hrvati), treba likvidirati“. Nakon što su po svemu sudeći likvidirani, odgovorni za ovaj zločin 28 godina prikrivaju dokaze koji ih vode na optuženičku klupu, a tijela nestalih ključan su dokaz zločina. Potraga na Rostovu se nastavlja sutra. „Iskapanja na Rostovu se nastavljaju i trajat će sve dok se svako saznanje koje imamo ne provjeri,  uključujući iskaze svjedoka. Koliko će dana sve to trajati, nitko od nas ne može znati pouzdano“, kazao nam je Jurišić.

AP/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17