ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Molitva i post za zdravlje

idzamija imam kis ekiap

Ove se godine posebno molilo i postilo za zdravlje, obilazilo se i darivalo od najmlađih do starijih

         Muslimani sutra proslavljaju Ramazanski bajram, blagdan koji se obilježava nakon mjeseca ramazana koji su mnogi vjernici tradicionalno obilježili postom, jedne od pet  obveza svakog vjernika. Kako su proveli mjesec ramazana i u kakvom ozračju dočekuju sutrašnji veliki blagdan vjernici muslimanske vjere u Kiseljaku, razgovarali smo s Kenanom efendijom Bajrićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak kojem teritorijalno, pored općine Kiseljak pripada i Kreševo. Efendiju Bajrića zatekli smo u Šehidskoj džamiji u naselju Han Ploča gdje se danas čitalo posljednje 30-to poglavlje  Kur'ana. U molitvi na bosanskom i arapskom jeziku sudjelovala su i dva posebna gosta, kazuje nam kiseljački imam, a riječ je o hafizima Džemalu i Mesutu iz Turske.

„Zahvaljujući suradnji Islamske zajednice u BiH i veleposlanstva Turske u našoj zemlji, u BiH za mjeseca ramazana boravilo je 15 hafiza iz Turske. Dvojica su danas bili naši gosti uoči Ramazanskog bajrama i skupa smo molili kako za naše umrle tako i za napredak i zdravlje živih, koje je posebno važno u ovom vremenu epidemije“, kazao nam je Kenan efendija Bajrić.

20210512_172147.jpg

 

A briga za vjernike Medžlisa IZ Kiseljak koja je stalna, posebno je bila izražena upravo tijekom ramazana. Zahvaljujući prilozima vjernika i pomoći Mešihata IZ BiH, mnogi vjernici Medžlisa u Kiseljaku dobili su prigodne darove, od najmlađih za koje je osigurano oko 300 paketića do najstarijih, posebno onih koji žive same i djeca im zbog epidemije nisu mogla doći, a kojima su donosili ifrare.

Darovi su osigurani i za korisnike Edukacijsko- rehabilitacijskog centra Duga, paketi s hranom podijeljeni su siromašnima i nezaposlenima. Danas uoči Ramazanskog bajrama, s prigodnim znacima pažnje, kiseljački imam pokucao je na vrata najstarijih vjernika u Kiseljaku. Među ostalim i na vrata 72- godišnje Ševale Uzunović iz Han Ploče.  Iako je prebolovala Covid-19 Ševala je kaže postila i ovaj Ramazan. „Postim od svoje sedme godine i ovaj sam ramazan ispostila iako sam koronu jedva preživjela. Hvala imamu koji me se sjetio, mene i svih nas te nam tako pomaže i u ovim teškim vremenima koja će uz Božju pomoć proći“, kazala nam je Ševala Uzunović koja s radošću dočekuje sutrašnji Ramazanski bajram.

20210512_172623.jpg

A poruka ovog blagdana je biti bolji, voljeti svoje i poštovati tuđe. „Vjera nas uči da nema koristi odricati se hrane i pića, ako se ne odreknemo i lažnog govora. Suština je odricanja izgraditi boljeg sebe u svakom segmentu društva, suosjećati i pomagati onima kojima je naša pomoć potrebna, svi skupa više se truditi na način da volimo svoje, a poštujemo i uvažamo tuđe. Jer za sve nas u ovoj lijepoj zemlji ima mjesta, bez obzira koje smo vjere i nacije. Bog je jedan, različiti su samo načini na koji mu se molimo i vjerujemo u njega, a po toj različitosti BiH je bogata zemlja“, poručuje imam Medžlisa IZ Kiseljak Kenan efendija Bajrić. Sutrašnji Razamaski bajram čestitao je svim vjernicima, a uz tradicionalne molitve i običaje te obiteljska okupljanja i proslave posebno se kaže raduje čestitkama svojih vjerskih kolega, katoličkih i pravoslavnih svećenika kao i vjernika koje nikad ne izostanu.

20210512_165149.jpg

20210512_165320.jpg

 

20210512_165620.jpg

 

 

 

 

Ap/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17