× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Agro centar
Ecos
kiseljak open
  • Kiseljak

vojarna misa kis vani

Polaganjem vijenaca ispred spomen biste u krugu kiseljačke vojarne koja nosi njegovo ime te molitvom u i misnim slavljem, u Kiseljaku je danas obilježena godišnjica pogibije Mate Lučića Maturice, načelnika stožera brigade Hrvatskog vijeća obrane "Josip ban Jelačić čije je sjedište i bilo u Kiseljaku.

 

Uspomeni na pokojnog Maturicu poklonili su se članovi njegove obitelji, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Kiseljak i Srednjobosanske županije, hrvatski politički predstavnici te članovi postrojbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje baštine tradiciju HVO-a, kao i brojni Lučićevi suborci.
A upravo oni pamte ga kao vrsnog vojnog stručnjaka koji je znanje časnika bivše JNA primijenio odmah nakon izbijanja agresije na BiH kako bi u rodnom Kiseljaku, ali i cijeloj središnjoj Bosni, organizirao obranu i ustroj postrojbi HVO-a.

Maturica je među suborcima ostao zapamćen kao velik čovjek i prijatelj dobar organizator i zapovjednik koji je uvijek išao prvi.

Poginuo je upravo na takav način, u akciji izviđanja i postavljanja crta obrane prema Armiji BiH u svibnju 1993. godine.Danas njegovo ime nosi vojarna u Kiseljaku u kojoj je stacionirana 2. pješačka bojna, jedna od postrojbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja baštini tradiciju HVO-a čijem je ustroju u središnjoj Bosni upravo Lučić dao ogroman doprinos.

Opijelo ispred spomen biste kao i misno slavlje predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.