ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Priče iz Kiseljaka

razgl kis rijeka leo

Rijeka Lepenica - tako lijepa i tako naša

Za rijeku Lepenicu možemo sa punim pravom reći da je isključivo kiseljačka rijeka, jer mjesto gdje nastaje, i ušće gdje se ulijeva u rijeku Fojnicu, sve pripada općini Kiseljak.

U mjestu Sastavci, gdje se sastavljaju Bijela rijeka i Crna rijeka, nastaje rijeka Lepenica. Za Kiseljačane je Lepenica i više od rijeke, ona je milenijima svojim tokovima, obrazovala lepenički krajolik, plavila njena polja i tako ih činila plodnim. Rijeka Lepenica je dala ime i srednjovjekovnoj župi Lepenica, a danas se po njoj naziva cijela jedna regija.

 Nekada se uz tok Lepenice, iz njenih šljunčanih nanosa, ispiralo i  zlato. Istina, u manjoj mjeri no što je to bilo uz Fojničku rijeku. Snaga vode nekad je korištena  u proizvodnji i preradi metalnih proizvoda, mada danas nema aktivnog prerađivanja metala na ovom kraju. Uz tok rijeke Lepenice nekad su bile mnoge vodenice, koje su mljevenjem brašna hranile ovaj kraj u prošlosti. Nažalost, nije preostalo puno vodenica na ovom toku.

Bioraznolikost rijeke i njenog toka, posebno u njenoj prošlosti, bila je jako razvijena. U rijeci Lepenica žive brojne vrste ribe od potočne pastrve, lipljena, peša, potočne mrene, sapače, gagice, gage, vijuna, kljena, pliske i mladica. Nekada je rijeka bila bogata i riječnim rakovima kojih nažalost danas nema zbog zagađenja vode. Uz rijeku žive i mnoge druge životinjske vrste, a među njima svakako treba spomenuti i riječnu vidru.

lepen-rijk-kata-au.jpg

Foto: Tok rijeke Lepenice/karta iz austrougarskog doba

 

Od Sastavaka do Sastavaka

Tok rijeke Lepenice dug je 33 km, a protiče kroz kiseljačka naselja Toplica, Zabrđe, Bukovica, Žeželovo, Gojakovac,Kuliješ, Homolj, Boljkovići, Han Ploča, Draževići, Radanovići, Brnjaci, Topole, Potkraj, Paleška Čuprija i Kiseljak. Nadmorska visina Sastavaka u mjestu njenog nastajanja je na 606, a ušće u Sastavcima gdje nestaje je 456 mnv. Rijeka dakle protiče kroz visinsku razliku od 150 metara. Na svom putu u istu se ulijevaju mnogi potoci, kao što su: Tisovački potok ili Topličina, Ugljaš, Ivički potok, Zečiji potok,Bukav, Mutni potok, Rotiljski potok itd. Kada su u pitanju rijeke, u Lepenicu se ulijeva samo jedna – rijeka Kreševčica. Istina nekad je rijeka Lepenica bila znatno duža jer se u prošlost Fojnička rijeka ulijevala u Lepenicu koja se svojim tokom ulijevala u rijeku Bosnu u Visokom. Naknadno u novijoj povijesti, pozvani stručnjaci su ovo izmijenili, odnosno rijeka Lepenica je postala pritoka Fojničke rijeke.

Zagađenje

Današnje stanje rijeke nažalost nije na zadovoljavajućem nivou, ponajviše zbog nebrige čovjeka. Rijeka se u svojoj prošlosti znala izlijevati iz svog korita, a da pri toma ne pravi neku veliku štetu. Danas, nakon izgradnje auto-puta kroz Lepeničku dolinu, izvođači radova nisu predvidjeli čud rijeke, pa se rijeka izlijeva iz svog korita, te plavi do sad neplavljene dijelove terena. Pored navedenog problema, mnogi zagađivači rijeke, počevši od onih malih, individualnih, pa do velikih industrijskih, znatno mijenjaju nekad idiličnu sliku nama drage rijeke Lepenice.

Rijeka Lepenica u prošlosti nam je mnogo dala i svakako nije zaslužila ovakav odnos prema njoj, te je potrebno nešto poduzeti u smislu njenog očuvanja.

 

prljava-rijeka-kis.jpg

 

 

 

 Milan Tuzlak/artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17