ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Srednja škola Prozor

prozor skola srednja energ

 

Srednja škola Prozor jedna je od zasigurno uspješnijih u BIH. Za potvrdu ove teze dovoljno je otvoriti web stranicu škole koja je ažuriranija od većine stranica ne samo škola, nego i ostalih ustanova, općina pa i velikog dijela informativnih portala. Osim servisnih informacija i vijesti o učeničkim aktivnostima, stranica nudi pregršt zanimljivih tekstova a o transparentnosti ustanove govori činjenica da se čak i privatni telefoni vodstva škole, uključujući i ravnateljicu, mogu pronaći na stranici.


Korak s trendovima


Da škola ide u korak s trendovima, ulaže u obnovljive izvore energije te kao prilično velika ustanova doprinosi očuvanju gore spomenutih prirodnih ljepota, potvrđuje i činjenica da je u potpunosti obnovljena u skladu sa standardima energetske učinkovitosti. Upravo je ovo bio povod da kontaktiramo gospođu Anđu Mlakić, ravnateljicu Srednje škole Prozor.
„Iako smo dijelom Hercegovačko-neretvanske županije po klimi smo, dijelom i zbog nadmorske blizine, puno bliže Bosni i izazova sa grijanjem je uvijek bilo pogotovo kad uzmete u obzir da je zgrada rađena 70.-ih godina“ počinje priču ravnateljica Mlakić. Ova jedina srednjoškolska ustanova u općini Prozor-Rama funkcionira u dvije zgrade, staroj, obnovljenoj te nedavno napravljenoj novoj.

 

Prozor_After_pec.jpg

 

Funkcionalnost


Školu trenutno pohađaju 266 učenika međutim zbog „zuba vremena“ određene prostorije pa i učionice dugo vremena nisu bile u funkciji. Ipak, zahvaljujući projektima energetske učinkovitosti, od BEEP-a te posljednjeg u nizu „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom energetske emisije ugljika u BIH“ odnosno suradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja FBIH,UNDP-om te posredno Vladom Hercegovačko-neretvanske županije, ova obrazovna ustanova je u potpunosti obnovljena, funkcionalna te energetski učinkovita.
Ukupno je uloženo 317.157,82 KM odnosno u prvom 200.739,31 te drugom 116.418,51 KM.
Prethodno je urađena termalna izolacija fasade, zamijenjen je krov te je odrađena termalna izolacija tavanice ispod kosoga krova, zamijenjena je unutarnja stolarija te djelomično obojen školski kat.
U posljednjoj fazi radova prilagođen je i sustav grijanja za obje škole. Gorivo će zamijeniti pelet, energent koji je zbog svoje jednostavnosti, ekološke prihvatljivosti i pristupačne cijene, postao jedno od najpopularnijih načina grijanja.

Prozor_After_skola-dimnjak.jpg

 

 

 

Peleti su energetsko gorivo koje se dobiva tehnološkim postupkom mljevenja, sušenja i prešanja raznih biomaterijala, najčešće drveta

 

grijanje-regulator.jpg

 

 

„Već sada uvjeti rada su puno bolji, ugodniji a nadasve učinkovitiji. Potpunim prelaskom na pelet cijeli proces ćemo zaokružiti i nadam se poslati poruku i drugim kolegama, ustanovama, da krenu našim stopama“ kazala je ravnateljica te dodala da su svi prijedlozi koje su imali uglavnom usvojeni odnosno da je cijeli proces vođen dvosmjernom komunikacijom a sve u korist osiguranja što boljih uvjeta.
Istaknula je i kako je ovo prva ustanova na prostoru općine Prozor -Rama koja je u potpunosti zaokružila proces energetski učinkovite zgrade no da i brojne druge ustanove rade na tome te da i sama Općina podržava ovakve aktivnosti.

 

skola-prozor-sr.jpg

 

 

artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17