ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Koalicija 'Pod lupom'

izbori kutije

 Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' obavještava javnost da je na izborni dan u Općini Travnik i Općini Foča (FBiH) angažirala više od  stotinu građanskih, nestranačkih promatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na svim biračkim mjestima u Travniku i Foči (FBiH) kao i u Općinskom izbornom povjerenstvu Travnik i Općinskom izbornom povjerenstvu Foča (FBiH).

Svim promatračima Koalicije „Pod lupom“ omogućen je nesmetan pristup na svim biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni i u Travniku i u Foči (FBiH).

Promatrači Koalicije „Pod lupom“ su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, proces brojanja glasova i izborne nepravilnosti, te će u koordinaciji sa Pozivnim centrom Koalicije „Pod lupom“ raditi na njihovom otklanjanju da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Do sada su zabilježili da na deset biračkih mjesta u Travniku svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 06.00 sati. U Foči (FBiH) ova obaveza je ispoštovana na svim biračkim mjestima.

Jedno biračko mjesto u Travniku nije uređeno prema instrukcijama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Na svakom četvrtom biračkom mjestu u Travniku nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. U Foči (FBiH) ova lista je na svim biračkim mjestima istaknuta sa nazivom političkog subjekta. Koalicija „Pod lupom" naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Travniku i u Foči (FBiH), odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A062).

Točno u 07.00 sati je otvoreno 68 biračkih mjesta u Travniku, dok je šest biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta, a jedno biračko mjesto je otvoreno sa kašnjenjem dužim od 15 minuta (091A070). U Foči (FBiH), sva biračka mjesta su otvorena  točno u 07:00 sati.

Iz Koalicije "Pod lupom" pozivaju o sve građane i građanke Travnika i Foče FBiH da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem linka VIDEO .

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17