× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Sudjelovale 22 škole

 

fojnica_uskrsni_kruh.jpg

Srednja strukovna škola Fojnica u Kiseljaku dio je Međunarodnog školskog projekta "Uskrsni kruh na tradicijski i suvremeni način", i to zahvaljujući profesorici Gordani Pecirep i vrijednim učenicima ugostiteljsko-turističke škole. Projekt je organiziran od strane Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova.

Učešće su uzele 22 škole, i to njih 18 s područja Hrvatske i inozemstva, te po dvije iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Osim Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku sudjelovala je i strukovna škola iz Tomislavgrada. Riječ je o školama u mjestima u kojima žive Hrvati, koji još uvijek njeguju tu tradiciju.

"Želja je bila, kroz projekt, saznati kako se uskrsni kruh izrađuje danas – koriste li se tradicionalne recepture ili se kruh spravlja na suvremeni način, željeli su se prikupiti recepti i načini izrade. Stoga su škole, koje su se uključile u projekt, uz recept poslale i video s postupkom izrade uskrsnoga kruha.
 
Na temelju dostavljenog materijala uočene su različitosti u nazivu, obliku, recepturi i postupku izrade, ovisno iz kojeg je kraja recept, ali i sličnosti kada su u pitanju sirovine i elementi od tijesta kojima se kruh ukrašava.
Uskrsni je kruh hrvatska tradicija koja se njeguje i danas.
 
No kruh se od kraja do kraja razlikuje, tako primjerice na području Vukovarsko-srijemske županije svi su kruhovi od istih sastojaka samo se ukrašavao „cifrao“ različito pletenicama, križevima, kuhanim jajima, motivima sunca, mjeseca, srca, ptičica, cvijeća. U Bačkom Monoštoru u korizmi se mijesila beskvasna pogača, a u Sonti pleteni uskrsni kruh u obliku vijenca. Domaćice u Kiseljaku izrađivale su kiseljačku pogaču, u U Tomislavgradu uskrsnu pogaču. U Kaštelima se izrađivala kaštelanska trvenica ili sirnica, u Istri i Primorju sirnica, pinca, primorska pinca ili pogača te šišor u Opatiji. Bilogorski kovrtanj tradicionalni je svečani kolač bilogorskog kraja – poput djevojačke pletenice oblikovane u pleter, srce, lire ili kruga. Dok se u Međimurju izrađivao tradicionalni uskrsni perec.
Ova „mirisna i ukusna“ zbirka uskrsnog kruha iz svih krajeva gdje žive Hrvati, nastala je trudom mnogih nastavnika i učenika osnovnih te srednjih škola i njihovih obitelji", priopćili su iz Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku.
Video možete pogledati na sljedećem linku.https://vimeo.com/528406814 .
167244477_1411434069348718_6044088807920951083_n.jpg
 
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Sudjelovale 22 škole

 

fojnica_uskrsni_kruh.jpg

Srednja strukovna škola Fojnica u Kiseljaku dio je Međunarodnog školskog projekta "Uskrsni kruh na tradicijski i suvremeni način", i to zahvaljujući profesorici Gordani Pecirep i vrijednim učenicima ugostiteljsko-turističke škole. Projekt je organiziran od strane Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova.

Učešće su uzele 22 škole, i to njih 18 s područja Hrvatske i inozemstva, te po dvije iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Osim Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku sudjelovala je i strukovna škola iz Tomislavgrada. Riječ je o školama u mjestima u kojima žive Hrvati, koji još uvijek njeguju tu tradiciju.

"Želja je bila, kroz projekt, saznati kako se uskrsni kruh izrađuje danas – koriste li se tradicionalne recepture ili se kruh spravlja na suvremeni način, željeli su se prikupiti recepti i načini izrade. Stoga su škole, koje su se uključile u projekt, uz recept poslale i video s postupkom izrade uskrsnoga kruha.
 
Na temelju dostavljenog materijala uočene su različitosti u nazivu, obliku, recepturi i postupku izrade, ovisno iz kojeg je kraja recept, ali i sličnosti kada su u pitanju sirovine i elementi od tijesta kojima se kruh ukrašava.
Uskrsni je kruh hrvatska tradicija koja se njeguje i danas.
 
No kruh se od kraja do kraja razlikuje, tako primjerice na području Vukovarsko-srijemske županije svi su kruhovi od istih sastojaka samo se ukrašavao „cifrao“ različito pletenicama, križevima, kuhanim jajima, motivima sunca, mjeseca, srca, ptičica, cvijeća. U Bačkom Monoštoru u korizmi se mijesila beskvasna pogača, a u Sonti pleteni uskrsni kruh u obliku vijenca. Domaćice u Kiseljaku izrađivale su kiseljačku pogaču, u U Tomislavgradu uskrsnu pogaču. U Kaštelima se izrađivala kaštelanska trvenica ili sirnica, u Istri i Primorju sirnica, pinca, primorska pinca ili pogača te šišor u Opatiji. Bilogorski kovrtanj tradicionalni je svečani kolač bilogorskog kraja – poput djevojačke pletenice oblikovane u pleter, srce, lire ili kruga. Dok se u Međimurju izrađivao tradicionalni uskrsni perec.
Ova „mirisna i ukusna“ zbirka uskrsnog kruha iz svih krajeva gdje žive Hrvati, nastala je trudom mnogih nastavnika i učenika osnovnih te srednjih škola i njihovih obitelji", priopćili su iz Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku.
Video možete pogledati na sljedećem linku.https://vimeo.com/528406814 .
167244477_1411434069348718_6044088807920951083_n.jpg
 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više