ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Velika akcija FUP-a

ukradena kava polic

 Policijski službenici Federalne uprave policije u zajedničkim koordiniranim aktivnostima s pripadnicima ministarstava unutarnjih poslova Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona, te nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Srednjobosanskog kantona, od dana 28. veljače 2021. godine provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Federacije BiH, a vezano za dokumentiranje organizirane kriminalne grupe koja se sumnjiči za kaznenaa djela "udruživanje radi činjenja kaznenog djela" iz člana 340, a u vezi s djelom "teška krađa" iz člana 287. Kaznenog Zakona Federacije BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe nadležnog suda izvršeni su pretresi na 10 lokacija na području Sarajeva i Kaknja, te je lišeno slobode šest osoba inicijala N.H. (1972.), A.Ć. (1989.), A.Š. (1982.), A.Š. (1979.), M.I. (1980.) i E.D. (1985.) dok je za licem E.DŽ. (1977.) raspisana operativna potjernica.

Navedene osobe se sumnjiče da su u vremenskom razdoblju od početka 2020. godine, na području Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona, te Distrikta Brčko, organizirajući se s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, izvršili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih subjekata: benzinskih pumpi, trgovačkih centara i drugih privrednih subjekata na prostoru Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Tom prilikom su otuđili preko 200.000 KM, kao i veću količinu robe, cigareta, kave, alata, te drugih proizvoda koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima nanijeli veću materijalnu štetu. Također, s ciljem izvršenja gore navedenih kaznenih djela prethodno su otuđili 14 putničkih motornih vozila i pokušali otuđiti sedam motornih vozila na području gore spomenutih kantona.

Navedene osobe su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju kaznenih djela, zbog čega su i više puta osuđivani.

Na opisani način navedena organizirana grupa se sumnjiči da je u noći 23/24. veljače, izvršila tešku krađu u poslovni subjekt "Marcaffe" u Kiseljaku, kojom prilikom su otuđili oko 15.000 KM, teretno motorno vozilo Citroen Jumper, vlasništvo navedene firme i oko 2,5 tona kave marke "Marcaffe". Prilikom pretresanja poslovnog prostora kuće koju koristi A.Š. pronađeno je i oduzeto oko 155 paketa u kojima se nalazila kava "Marcaffe", a kojom prilikom su lišena slobode lica A.Š., M.I. i E.Dž. prilikom pretovara kave.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda Kiseljak pored 155 paketa kave pronađena je i oduzeta garderoba za koju se sumnja da su osumnjičeni koristili prilikom izvršenja kaznenih djela kao što su baterijska lampa za glavu, sajla, rukavice, dukserice, kape, ruksaci, te veći broj telefonskih aparata i telefonskih kartica. Također, pronađena je određena količina zeljaste materije koja asocira na "Cannabis Sativa L", digitalna vaga za precizno vaganje i drugi  predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku.

Također, prilikom lišenja slobode osumnjičenih od strane policijskih službenika utvrđeno je da se na lokaciji gdje su vršili skladištenje i skrivanje paketa s kavom nalazi i motorno vozilo Opel Vektra u kojem se nalazi veći broj paketa s kafom. Navedeno vozilo je izuzeto, zapečaćeno od strane krim-tehničara Federalne uprave policije i osigurano na parking prostoru Federalne uprave policije do daljnjeg postupanja.

Pored navedenog ova organizirana kriminalna grupa se sumnjiči za izvršenje drugih  kaznenih djela, od kojih se najveći dio odnosi na krađe u benzinskim pumpama.  

U vremenskom periodu od 25. siječnja  2021. godine do 19. veljače 2021. godine u nekoliko navrata pokušavali izvršiti tešku krađu na prostoru Brčko Distrikta na način da su najprije u noći na 26. siječnja 2021. godine planirali izvršenje kaznenog djela "Teška krađa", na prostoru Brčko Distrikta u čemu nisu uspjeli jer nisu otuđili motorno vozilo kojim bi izvršili navedeno djelo.

Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će danas biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu Srednjobosanskog kantona uz Izvješće o izvršenim djelima.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, priopćeno je iz FUP-a.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17