ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Bugojno

alijina dzamija rostovo proj

Protiv smo izgradnje dok se ne pronađu i tijela 15 preostalih nestalih Hrvata, vjerski objekt posvećen Aliji Izetbegoviću uvreda je za hrvatske žrtve Bugojna

           Pet Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna; Udruga  obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatska udruga logoraša, Udruga HVIDR-e , Udruga  dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  te Udruga nositelja ratnih odličja oglasile su se zajedničkim priopćenjem u kojem reagiraju na najavu gradnje džamije na lokalitetu Rostova posvećene Aliji Izetbegoviću.  Glavni razlog protivljenju izgradnje je u činjenici da bi Rostovo moglo kriti tijela i preostalih hrvatskih logoraša za kojima se traga skoro 28 godina. „ Nemamo ništa protiv gradnje vjerskih objekata,  ali smo kategorički protiv najavljene izgradnje iz više razloga. Nakon što su prošlog ljeta na Rostovu, nakon 27 godina potrage, pronađena  tijela četiri od 19 hrvatskih logoraša koji su iz logora Armije BiH odvedeni u ljeto i jesen 1993 godine te ubijeni na posebno okrutan način, sumnjamo da bi ovaj lokalitet mogao kriti posmrtne ostatke i preostalih 15 naših logoraša. Dok se te sumnje ne istraže do kraja, smatramo da bi se svaka gradnja  na ovom području trebala pomno razmotriti kako se ne bi dogodilo da tijela nestalih ostanu zauvijek skrivena“, navodi se u reakciji. 

dzamija-reakcije-pismo.jpg

 

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna neprimjereno je iz više razloga i vrijeđa hrvatske žrtve. „Pored ugrožavanja prava obitelji nestalih Hrvata Bugojnu na istinu o lokacijama tijela njihovih najmilijih, nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću uvreda je za hrvatske žrtve  Bugojna. Alija Izetbegović u ratu je bio najviši bošnjački dužnosnik, ujedno i vrhovni zapovjednik bošnjačke Armije BiH koja je iz Bugojna protjerala 15 tisuća Hrvata, počinila stravične zločine nad hrvatskim stanovništvom, sustavno opljačkala i uništavala imovinu Hrvata,  otvorila na desetine logora kroz koje je prošlo oko dvije tisuće zatočenika. Među njima i 23 ugledna predstavnika hrvatskog naroda Bugojna koji su odvedeni u nepoznato. Za tijelima njih 15 još se uvijek traga. Ne treba zaboraviti ni da je Alija Izetbegović na Rostovu u ratu postrojio pripadnike postrojbe El mudžahid, sastavljene od boraca iz islamskih zemalja koji su također sudjelovali i progonu i zločinima nad Hrvatima Bugojna. Nazvati jedan vjerski objekt po čovjeku koji je zbog vlastite smrti izbjegao izvođenje pred lice pravde, licemjerno je i ne doprinosi izgradnji mira ni suživota“, stoji u zajedničkoj reakciji koja završava porukom investitorima objekta.

„Investitori projekta Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika, za medije su izjavili kako ih je Alija Izetbegović svojim životom među ostalim, poučio i „biti hrabar u istini“. E pa istina o životu i djelu Alije Izetbegovića ima i svoju drugu mračnu stranu koja govori o zločinu, progonima i etničkom čišćenju te višegodišnjem prikrivanju ključnih dokaza zločina, kao što su tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša, koji su pokazalo se obdukcijom ekshumiranih tijela,  ubijani na posebno okrutan način. Posvetiti vjerski objekt čovjeku koji je bio prvi u lancu političke i vojne odgovornosti postrojbi odgovornih za zločine, bošnjačke Armije BiH i odreda El mudžahid vrijeđanje je hrvatskih žrtava, prije svih obitelji nestalih logoraša kojima  Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici već 28 godina uskraćuju pravo na istinu i dostojan pokop njihovih najmilijih“, poručili su predstavnici pet udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna.

Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17