ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Travnik

izdcurak obitelj ovcarevo

Foto: Privatni album

 

U nesigurnim vremenima kroz koja se probijamo pokušavajući što je moguće mirnije živjeti, živote nam, nerijetko, komplicira i nadasve zatrovani medijski prostor. Eter je preokupiran teškim, tragičnim i uznemirujućim vijestima iako moderna psihologija sve glasnije poziva na sveopću odgovornost, ne samo redovito pranje ruku, mjerenje tjelesne temperature i kontroliranje kontakata, nego poziva na odgovornost medije prije svih, javnih servisa.

Vođeni time, donosimo inspirativnu priču čiji akteri ruše predrasude. Riječ je prije svega o dvoje mladih, inspirativnih ljudi koji su roditelji četvero djece a zatim i poljoprivrednici čiji su proizvodi sada već prilično traženi na našem tržištu.

Goran i Amra Čurak za sebe kažu da su prije svega roditelji četiri mala indijanca koji sretno žive u Travniku i već dugi niz godina se bave uzgojem i preradom organskog voća i povrća. Pored toga, prave sitne i suhe kolačiće, te popularnu hranu za jedan zalogaj, tzv. fingerfood.

Miran život

„Priča počinje našom odlukom da pobjegnemo iz centra grada u jedno lijepo, mirno naselje. Izabrali smo selo Ovčarevo te probali  posijati nešto povrća za potrebe naše višečlane obitelji. Međutim,  već prvi urodi i rezultati našeg truda su nas oduševili i iznenadili te smo već sljedeću sadnju dodali nešto novo, a svakom narednom sezonom naš vrt je bivao  sve šareniji i bogatiji“ počinju svoju, pomalo nesvakidašnju priču, našu sugovornici.

Odlučili su se dodatno educirati te završili obuku o plasteničkoj proizvodnji nakon koje su odmah formirali tri plastenika iz kojih danas prodaju stotine kilograma raznovrsnog povrća.

collage-73.jpg

Foto: Dio ponude

Kuhanje

„ Također smo prošli obuku o uzgoju maline, pa smo posadili veliki malinjak u kojem najradije boravimo sa svojom djecom. Maline u velikoj količini prodajemo i sami koristimo dok su svježe, ali i dosta njih preradimo u sokove, džemove i marmelade. Slatku i slanu zimnicu bez izuzetaka pravimo bez konzervansa i aditiva i na to smo zaista ponosni“ dodaje bračni par Čurak.

Pored uzgoja i prerade voća i povrća njihova velika ljubav je i kuhanje.

„Počeli smo od malih katastrofa, propalog tijesta i nejestivih torti, ali smo zajedno, korak po korak, razvijali kulinarske vještine i sve veću strast prema hrani. Sada, u jednom dobrom poslovnom mjesecu prodamo i po 30 kilograma sitnih i suhih kolačića. Posebno uživamo u izradi i sortiranju fingerfood-a, a tome se najviše raduju naša djeca – uz vrijedno slaganje kanapeića na ovale, nerijetko se dobro najedu“ dodaje ovaj bračni par koji na ovaj način stvara zdrave radne navike ali i načine prehrane kod svojih mališana.

Zdrava prehrana

Osim brojnim prijateljima, obitelji i kupcima, zdravim navikama život su mijenjali i sami sebi. Naime, nakon nagomilanih nelogičnih zdravstvenih problema i svih mogućih i nemogućih nalaza, krajem 2019. godine konačno dolaze do saznanja da je Amra alergična na gluten. Promjenom načina ishrane, zdravlje se drastično popravlja, a obitelj ulazi u novu avanturu otkrivanja bezglutenske kuhinje. I nakon početnih malih i velikih promašaja, korak po korak, sada spremaju vrhunske bezglutenske sitne kolačiće i fingerfood.

Širenje ponude

„Prijavili smo se na  „Mrežu poduzetništva i inovacija Travnik „  te smo se nakon poduzetničke obuke i među 50 kandidata plasirali u najboljih devet i uz njihovu potporu pokrenut ćemo proizvodnju bezglutenskih proizvoda. Trenutno prolazimo kroz kuharsku prekvalifikaciju pa ćemo tek sad biti majstori svog zanata“ ponosno ističu supružnici čiji Ranč Čurak početkom 2021. godine, pored organskih sirovina i prerađevina, kolačića i fingerfood-a, nudi i bezglutenske proizvode koji će biti spremani u kontroliranoj bezglutenskoj atmosferi.

„Svim srcem se radujemo što ćemo sudjelovati u olakšavanju života celijakličarima i svim osobama intolerantnim na gluten! Imamo zaista puno ideja i idemo samo naprijed ka njihovom ostvarenju“ zaključuje bračni par Čurak čija energija i ljubav prema zdravom načinu ali i životu općenito nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

139682141_738626503741773_5696089977359371753_n.jpg

139741813_316077549810509_3021751311025557076_n.jpg

 

 

 

 

 

Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17