ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Uskoro javna rasprava

jajce vodopad

Općina Jajce je 24. studenog  na svojoj web stranici objavila poziv za javnu raspravu povodom izgradnje dvije male hidroelektrane koje bi trebale biti izgrađene blizu čuvenog vodopada, odnosno centra grada.

Početkom listopada ove godine, tvrtka "Bosnia Green Energy Project" iz Sarajeva je podnijela zahtjev za dodjelu koncesije Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK. Ministarstvo je zahtjev proslijedilo Općini Jajce jer je jedan od uslova za provođenje procedure za dodjelu koncesije suglasnost Općinskog vijeća Jajce, čiji vijećnici imaju 60 dana da se oglase po ovom pitanju.

Koncesija na 30 godina

Uz zahtjev za dodjelu koncesije na 30 godina, dostavljen u formi pisma namjere, podnositelj zahtjeva tvrtka "Bosnia Green Energy Project" iz Sarajeva je dostavila Studiju o ekonomskoj opravdanosti sa idejnim rješenjem MHE "Elektrobosna" i MHE "Pijavice" na rijeci Plivi. Studiju je izradila projektantska firma "Sendo", registrirana u Novom Sarajevu kao društvo sa ograničenom odgovornošću za projektiranje, inžinjering, gradnju i promet.

U pismu namjere koje potpisuje Muhamed Šabić, direktor "Bosnia Green Energy Project" navodi se opredjeljenje investitora da MHE "Elektrobosna" i MHE "Pijavice" gradi na lokaciji derivacijskog kanala nekadašnjeg jajačkog giganta "Elektrobosna“. Kanal je izgrađen 1899. za prvu hidroelektranu u Bosni i Hercegovini. Iako je spomenuta hidroelektrana prestala s radom 1957 godine, nakon izgradnje HE Jajce I, investitor u Studiji ekonomske opravdanosti navodi da su cjevovod, vodozahvat sa hidromehaničkom opremom i kanal u dužini 3.500 metara još uvijek u funkciji i u dobrom stanju.

Projektna dokumentacija otkriva da MHE "Elektrobosna" raspolaže instaliranom snagom od 1538 kW i mogućom godišnjom proizvodnjom 7937 GWh. Radi se o protočnoj MHE čiji se vodozahvat nalazi na desnoj obali Velikog plivskog jezera.

Prilikom izbora tehničkih parametara ove MHE, predviđeno je da se postojeći cjevovod prečnika 600 mm i dužine 214 metara (koji je služio za dovod vode za potrebe rashladnog sistema tvornice "Elektrobosna"), zamijeni novim cjevovodom promjera 1200 mm i dužine 307 metara koji će voditi vodu do lokacije nove mašinske zgrade.
 
Screenshot_2020-12-01-20-36-38-371_com.facebook.orca (1).jpg
 
Plan i financiranje

Na priloženoj slici je lokalitet šireg područja MHE "Elektrobosna", položaj objekata postrojenja (položaj zahavta, postojeće trase dovodnog derivacijskog kanala i derivacijskog cjevovoda, vodne komore, tlačnog cjevovoda i strojare) u odnosu na grad Jajce.
Ukupni iznos ove investicije je 2.310.000 KM. Financiranje MHE "Elektrobosna" je urađeno pod pretpostavkom kreditnog zaduženja u iznosu od 2 miliona i 79 tisuća KM (90%) te ulaganjem 231.000 KM vlastitog kapitala (10%). Kreditna otplata je planirana na šest godina, uz jednogodišnji grace period. Financiranje ovog projekta je po osnovu koncesije na 30 godina, s plaćanjem koncesije od 3% od ostvarenog prihoda, piše klix.ba.
 
Osim MHE "Elektrobosna", isti investitor je planirao gradnju još jedne MHE u mjesnoj zajednici Pijavice. MHE "Pijavice" raspolaže snagom od 1458 kW i mogućom godišnjom proizvodnjom od 6300 GWh. Investitor je analizama utvrdio da je i za ovu MHE prihvatljiva lokacija kanala bivše "Elektrobosne", kojeg će koristiti i MHE "Elektrobosna".

Dakle, planirano je da se obje MHE vodom napajaju iz istog kanala. Studija o ekonomskoj opravdanosti navodi da je lokacija pogodna jer omogućuje korištenje infrastrukture izgrađene u istu svrhu 1899. godine. I ova MHE bi bila protočnog, derivacijskog tipa, a sastojala bi se od vodozahvata, derivacijskog kanala, tlačnog cjevovoda i strojare, u koju se smješta potrebna hidromašinska i elektro-oprema.

Prilikom izbora tehničkih parametara MHE "Pijavice", predviđeno je da se maksimalno iskoriste postojeći derivacijski dovod. Osim toga, investitor "Bosnia Green Energy Project“ planira rekonstrukciju zadnjih 270 metara kanala, i to na način da se urade novi unutarnji betonski zidovi kanala.

Osim toga, na lokaciji postojećeg muljnog ispusta planirano je uraditi novi vodostan sa hidromehaničkom opremom iz kojeg će se voditi tzv. GRP cjevodod promjera 1500 mm niz padinu do desne obale rijeke Plive. Za cjevovod je odabran potez koji djelomično koristi trasu nekadašnjeg odvodnog kanala i cjevododa za odvođenje mulja iz kanala, koji ide preko dvije parcele, dolazi na postojeći put, prolazi sa zapadne strane prodajnog centra „Best“, te prolazi ispod ulice Donje Pijevice do desne obale rijeke Plive.
 
 
Screenshot_2020-12-01-20-36-46-183_com.facebook.orca (1).jpg

Ukupan tlačni cjevovod, ukupne dužine do strojare 225,72 metra bit će na izlazu iz komore i na lomovima cjevovoda osiguran betonskim anker blokovima. Na djelu gdje cjevodod prolazi ispod ulice Donje Pijavice investitor planira gradnju betonskog propusta. Preostali dio cjevovoda prolazi ispod parka u Pijavicama.
Na kraju tlačnog cjevovoda, na desnoj obali Plive, nalazi se strojara koja zauzima dio parcele K.Č. 3221 K.O. Jajce 1.
Konstrukcija objekta strojare je armirano betonska, skeletna sa stubovima na temeljnim stopama povezanim gredama. Dimenzija strojare čija je gradnja planirana na desnoj obali Plive je cca 11,30x8,59 metara.

U strojari je smještena jedna Fransis turbina sa pripadajućom opremom, transformatorom u ograđenom prostoru i ostala elektro oprema za upravljanje.

Iz turbine se voda odvodi ukopanim betonskim pravokutnim kanalom dimenzija 2,6x2,3 metra, dužine cca 116 metara do ispod prve kaskade na rijeci Plivi. Vidljivi izlazni dio kanala uklopit će se u postojeću kaskadu i bit će oblažen sedrom.

Vrijednost imovine kao ukupne investicije za MHE "Pijavice“ iznosi 2 miliona i 818 hiljada KM. Od toga, kreditni dio iznosi 2 miliona i 536 tisuća KM (90%), a vlastito ulaganje 281.800 KM (10%). Vrijeme otplate kredita za ovu MHE je osam godina, uz grace period od jedne godine. Javna rasprava planirana za 9. prosinca.
 
Screenshot_2020-12-01-20-36-42-090_com.facebook.orca (1).jpg
 
Javna rasprava

Prije nego se Općinsko vijeće izjasni po ovom zahtjevu obveza je prethodno provesti javnu raspravu. Kao što je navedeo na web stranici Općine Jajce, javna rasprava će se održati u srijedu, 9. prosinca u Velikoj dvorani Općine Jajce sa početkom u 11:00 sati.

Detaljne informacije o MHE "Pijavice“ i MHE "Elektrobosna“ možete dobiti u Službi privrede Općine Jajce (kancelarija broj 50) svakim radnim danom od 07:00 do 15:30 sati.

Svoje primjedbe i sugestije građani mogu dostaviti u pismenoj formi putem pisarnice Službi gospodarstva Općine Jajce, s naznakom JAVNA RASPRAVA – Projektiranje, izgradnja, korištenje i održavanje MHE "Pijavice“ i MHE "Elektrobosna".

Iz Općine napominju da će se javna rasprava održati u skladu sa Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Broj prisutnih ograničen je na maksimalno 30 sudionika uz obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje minimalne distance od 2 metra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17