ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Posljedice koronavirusa
patrijarh irinej
 
 
Vijest o smrti Irineja objavljena je na službenim stranicama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Čast mi je bila što sam vas poznavao. Takvi kao vi nikada ne odlaze", pisalo je u objavi.
 
Jučer je Srpska pravoslavna crkva objavila da je pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja koji se u kovid bolnici Karaburma liječio od posljedica zaraze koronavirusom.

"Došlo je do pogoršanja općeg stanja Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posljedica COVID-19. Stalni konzilij ljekara prati opće i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. O zdravstvenom stanju Njegove Svetosti javnost će biti i nadalje izvještavana", saopćila je SPC.

On se nalazio na liječenju u Vojnom medicinskom centru na Karaburmi u Beogradu od 5. studenog. Dan ranije konstirano je da je pozitivan na koronavirus.

Rođen je kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova kod Čačka, 28. kolovoza 1930., a bio je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve i episkop Niški.

Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine. Zaredio ga je tadašnji German (patrijarh srpski), koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha 24. i 27. rujna 1959. godine.

Bio je profesor Prizrenske Bogoslovije od 1959. do 1968. godine. Završio je postdiplomske studije u Ateni, gdje je otišao školske 1962/63. godine. Poslije toga je bio postavljen za upravitelja monaške škole u manastiru Ostrog. Ponovo je bio profesor i rektor bogoslovije u Prizrenu 1971.-1974. godine.

Svibnja 1974. izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana. Za episkopa niškog izabran je na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora od 21. do 28. svibnja 1975. godine. Na tron episkopa Niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. lipnja 1975. godine.

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve. Dana 22. siječnja  2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran je za patrijarha srpskog.
 
izvor: klix.ba
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17