× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Agro centar
Ecos
kiseljak open
  • Fojnica

 013 (2).jpg

 

Kao i prethodnih 27 godina, na skoro identičan način, misom zadušnicom u samostanskoj crkvi Duha svetoga u Fojnici koju je ove godine predvodio fra Mirko Majdandžić, gvardijan, obilježi se još jedna tužna godišnjica okrutnog ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara Samostana u Fojnici koje je hitcima iz neposredne blizine 13. studenog 1993. godine ubio Miralem Čengić, pripadnik Armije BiH iz Visokog.

Još uvijek se ne zna tko je Miralemu Čengiću naredio da ubije fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića

Čengić kojega su više puta pomilovali bošnjački politički čelnici, najprije Alija Izetbegović, a potom i Ejup Ganić već je godinama na slobodi, a prije deset godina pojavio se tračak nade da će barem nalogodavci ovog monstruoznog zločina biti izvedeni pred lice pravde i primjereno kažnjeni. Uoči obilježavanja godišnjice zločina, na vrata Samostana pokucao je Hasib Mušinbegović, zapovjednik postrojbe čiji je pripadnik bio Miralem Čengić, ubojica fojničkih fratara. Uz ljudsku ispriku za zločin, Mušinbegović je tada javno kazao kako on zločin nije naredio te da je ubojica na dan počinjenja zločina bio izuzet od njegova zapovjedanja. Nepune tri godine poslije fra Nikica Vujica, tadašnji fojnički gvardijan SIPA-i podnosi Zahtjev za obnovom postupka.

No, na tomu se sve i završilo jer volje da se istraži tko je ako već nije Mušinbegović naredio ubojstvo fojničkih fratara, nije bilo. Nalogodavci su i 27 godina poslije zločina nepoznati. Molitvom za duše ubijenih fra Nikice i fra Leona kao i svih fojničkih Hrvata stradalih u Domovinskom ratu, a ukupno ih je prema podatcima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata 105, obilježena je još jedna godišnjica zločina nad Hrvatima u BiH koji je ostao nekažnjen iako je ubojstvo fojničkih fratara nazvano pucnjem u BiH. Prema pravosuđu BiH i bošnjačkim političarima koji su bili puni razumijevanja za ubojice, BiH je zemlja koja nagrađuje svoje ubojice, a za nalogodavce ne pita.

005

Ana Popović

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.