ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Nebojša Đurić

nebojsa_duric.jpg

 

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na AGGF-u Sveučilišta u Banjoj Luci, riješio je matematički problem star više od 40 godina. Oblast pod nazivom Inverzni problem Sturm-Liouvilleovog tipa s konstantnim kašnjenjem je posljednje desetljeće u velikoj ekspanziji. Najbolji matematičari svijeta iz ove oblasti su pokušali dati odgovor na otvoreno pitanje:

“Postoji li jedinstveno rješenje Inverznog problema Sturm-Liouvilleovog tipa s kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju?”

Mnogi od njih su svoja znanstvena istraživanja bazirali na pretpostavci da jedinstveno rješenje postoji. Usprkos uvjerenjima najboljih na svijetu, Nebojša Đurić je kontraprimjerom dao negativan odgovor,.

Ovaj rezultat je objavljen 28.10.2020. u časopisu Applied Mathematics Letters, u radu “On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay”. 

Ovaj časopis jedan je od najboljih na SCI listi iz ove oblasti. Đurić je rad objavio s ruskim matematičarom Sergejom Buterinom, koji je podržao ideju kontraprimjera. Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.

- Nakon što sam radio na problemu više od dvije godine, saznanje da je potvrđena moja teorija mi je donijelo toliko sreće i adrenalina da nisam mogao spavati dva dana, ispričao je za Nezavisne ovaj tridesetjednogodišnji mladi matematičar koji je rodom iz mjesta Blatnica, kod Teslića.

Priča da mu je, usprkos brojnim obvezama koje ima i na fakultetu, ali i privatno, pandemija koronavirusa omogućila da se potpuno posveti ovom problemu.

- Svoj zadatak sam prije nekoliko mjeseci poslao Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje reference iz matematike na svijetu, i on je rekao da se ne može riješiti. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspješno završim, kaže Đurić.

 

 

izvor: dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17