ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Odluka vlade KS
 
kcus
 
 
 
Prostor Željezničkog školskog centra bi trebalo da ima kapacitet od 300-400 kreveta gdje će biti smješteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom. Kako je rečeno, centar će u u početku moći primiti blizu 100 pacijenata, a kapacitet će proširivati u skladu s potrebama. Pacijenti u ovom izolatoriju će biti pod nadzorom uposlenika iz domova zdravlja.

Osim toga, za teže oboljele pacijente će biti osigurano još 30 kreveta u Općoj bolnici pored nešto više od 90 kreveta koji se nalaze u izolatoriju na Podhrastovima. Vlada će već u ponedjeljak tražiti od KCUS-a i Opće bolnice da se izjasne koje prostore u ovim ustanovama je moguće pretvoriti u izolatorije, bez ugrožavanja drugih pacijenata.

"Trenutno je na Podhrastovima 96 pacijenata, znači već su četiri osobe u hodnicima. Zbog toga će već danas biti dostupno 30 novih ležajeva u okviru Opće bolnice", rekao je Faruk Kapidžić, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Osim smještajnog kapaciteta, na sjednici je bilo riječi i o boljoj koordinaciji kada je u pitanju korištenje briseva s ciljem povećanja broja testiranja te o preraspodjeli medicinskih radnika u zavisnosti od toga gdje je najpotrebnije.

Nakon sjednice Vlade i Kriznog stožera rečeno je da će, ukoliko bude potrebe, pozivati i medicinske radnike koji su na Zavodu za zapošljavanje.

Istaknuto je da je dodatni problem to što Kanton Sarajevo trenutno nema ministra zdravstva, te što su direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor JU Doma zdravlja KS Muhamed Ahmić trenutno u izolaciji i nisu mogli sudjelovati u donošenju odluka. Kapidžić je kazao da bi problem oko ministra zdravstva mogao biti riješen ukoliko Skupština KS na sjednici u srijedu povuče odluku o moratoriju na zapošljavanje.

Danas nije bilo riječi o mjerama i potencijalnom pooštravanju postojećih, ali će sljedeće sedmice o tome odlučivati Krizni stožer Ministarstva zdravstva KS.

Premijer Mario Nenadić nije se obratio medijima nakon sjednice Vlade jer mu je, kako je rečeno, javljano da mu je član obitelji zaražen koronavirusom, piše klix.ba.
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17