ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
CARE BALKANS
dz vitez
 
U okviru projekta "Inovativni pristup odgovoru na Covid 19 u ranjivim zajednicama u Bosni i Hercegovini", koji provodi organizacija CARE Balkans u suradnji s organizacijama civilnog društva, osigurana je medicinska i zaštitna oprema u vrijednosti od skoro 130.000 KM za 10 domova domova zdravlja u BiH.
 
Projekat je financijski podržalo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.
 
Direktorica CARE Balkans Sumka Bučan prilikom isporuke opreme izjavila je da ovim projektom pomaže i lokalnim zajednicama donacijom 100 higijenskih paketa ranjivim skupinama stanovništva, kao i da je osigurano i 100 paketa ekonomske pomoći onima koji su u ovoj teškoj situaciju ostali bez izvora prihoda. Vrijednost ove donacije iznosi 12.700 KM.
 
- Radimo u 10 općina. Praktički ciljamo na marginalizirane grupe stanovništva, ali jedna od mjera jeste i donacija opreme domovima zdravlja. Neka logika koja nas je vodila jeste da su domovi zdravlja na prvoj liniji odbrane od covida. Kao što vidimo domovi zdravlja možda i najmanje primaju donacije u zaštitnoj opremi i dezinfekcijskim sredstvima, tako da smo se odlučili da jedna komponenta bude pomoć domovima zdravlja. Imamo češke partnere u projektu i uređaji za dezinfekciju koji doniramo prepoznati su na češkom tržištu, tako da smo ih uvezli za porebe naših domova zdravlja - kazala je Bučan.
 
Šefica Odjela za razvojnu suradnju Veleposlanstva Češke Republike u Bosni Hercegovini Jana Zelingerova kazala je da je Češka Republika odlučila da pruži humanitarnu pomoć najranjivijim zajednicama u BiH.
 
- Jako sam sretna što je Češka Republika u prilici da pomogne BiH u zaustavljanju širenja pandemije. Projekat, u ukupnoj vrijednoti od 200.000 eura, implemntira se od CARE Češke Republike i CARE Balkans. Nadamo se da će uz pomoć ove zaštitne opreme domovi zdrvalja biti u mogućnosti da dezinfaciraju prostor u kome s nalaze i na taj način spriječe širenje pandemije. Jadna od komponentata prokekta je da se osiguraju i higijenski paketi za porodice od kojih su neke iz romske populacije. Druga pomoć je u obliku pružanja ekonomskih paketa pomoći onima na koje je utjecala pandemija - kazala je Zelingerova.
 
Češke aparate za dezinfekcju će dobiti 10 domova zdravlja iz Bijeljine, Vukosavlja, Prnjavora, Modriče, Visokog, Viteza, Travnika, Bratunca, Rudog i Goražda.
 
Notra.ba
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17