ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
6 od 12 anesteziologa

 

Kantonalna-bolnica-Zenica.jpg

Od 12 anesteziologa zaposlenih u Kantonalnoj bolnici Zenica, šest ih je pozitivno na koronavirus, a zaraženo je i pet anestetičara, te je zbog novonastale situacije rad najveće zdravstvene ustanove u ZDK znatno je reduciran. Hladni operativni programi su na čekanju, ali su, kažu, u potpunosti spremni pružiti punu njegu životno ugroženim pacijentima.

“I evo sa nekakvim izuzetnim naporima za sada uspijevamo obezbijediti funkcionisanje intenzivnih njega i obavljanje hitnih hirurških zahvata, ali nismo sigurni da će to biti konačan broj. Testiranja se i dalje obavljaju, i u tijeku  sljedećih nekoliko dana će biti”, rekao je prim. dr. Rasim Skomorac, ravnatelj Kantonalne bolnice Zenica.

 

 

Trenutna situacija u Kantonalnoj bolnici Zenica, samo je još jedno u nizu upozorenja da se u narednom razdoblju mora pronaći sistemski način za osposobljavanje i zapošljavanje većeg broja anesteziologa koji su dugi niz godina deficitaran kadar u cijeloj BiH, upozoravaju iz Ljekarske komore FBiH, piše bhrt.ba.

“Sa famoznim respiratorima mogu raditi isključivo anesteziolozi, možda poneki pulmolog da može nešto, ali uglavnom to rade anesteziolozi. Ako ispadnu anesteziolozi, mi ćemo biti dobro uskraćeni”, kazao je prim.dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske kolomre BiH.

U Kantonalnoj bolnici Zenica naglašavaju da je situacija pod kontrolom i da trenutno uspijevaju odgovoriti svim problemima s kojima se suočavaju, a ako dođe do širenja zaraze koronavirusa među preostalim anestezilozima i anestetičarima zatražit će podršku kolega iz Sarajeva i Tuzle.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17