× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • 'Švedsko srce moje majke'

 kamera.jpg
Foto:Ilustracija

Kako smo već izvijestili, Kiseljak postalje kulisa filma Švedsko srce moje majke, drame o ljudskim osjećanjima i koja tretira pitanje komunikacije, tog aktualnog fenomena koji nam uvijek izmiče.

Priča je to o dvije starije žene, koje žive u Švedskoj, u Malmeu. Jedna je Bosanka, izbjeglica, a druga Šveđanka. Druže se, mada  ne znaju jezik jedna druge. Svaka za sebe zaključuje da su najbolje prijateljice.

Zaplet nastaje onda kada se Šveđanka razboljeva od nepoznate bolesti. Bosanka tada traži travku koja liječi sve. Prvo je traži u Švedskoj pa u Bosni, gdje je na kraju i uspije naći, te pune vreće trave koja liječi sve nosi u Malme.

Dolazi pred vrata svoje prijateljice, ali vrata su zaključana, a na pozive niko ne odgovara. Međutim, Bosanka, kao da čuje nekakav znak života iz stana. Stoga svaki dan dolazi pred ta vrata, sjedi pred njima, i dalje 'komunicira' sa svojom prijateljicom.

Ustvari, u zraku lebdi pitanje: je li stvarna Šveđanka ikada i postojala ili je to samo bila želja jednoga bića za razumijevanjem i prijateljstvom.

Uz glavni tok priče o dvije prijateljice, teče i priča o životu izbjeglica. Njihovo nesnalaženje ili snalaženje, susret ili sudar dvaju kultura i životnih vrijednosti. Dakle, uvijek aktualna emigrantska priča, koja živi od pamtivijeka do evo našega stoljeća.

 

stojeci.jpg

Foto: Podrška općinskih vlasti--> Kiseljak postaje filmska kulisa

 

Početak snimanja filma je listopad 2020. a završetak je planiran u svibnja 2021. godine, pod vodstvom redatelja Adisa Bakrača, te producenta Almira Šahinovića. Zilhad Ključanin potpisuje se na mjestu scenariste, a Vedran Hrustanović scenografa.

Za estetske stvari su zadužene dvije dame Marijela Margeta kao kostimograf, i Vesna Trogrančić za šminke i maske.

Produkcija: Heft Production Sarajevo
Koproducenti: Euro film Zagreb, Jadran Film Zagreb, RTVFBiH, Art Company Kiseljak.

Film Podražan od: fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo kulture i sporta SBK, HAVC - Hrvatski audio vizualni centar, AGICOA, Općina Kiseljak
 
 
 
 T.Š.
 
 
 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.