Svi znaju koliko je ukusan, a malo je onih koji znaju koliko je kukuruz zdrav. Bilo da je pečen, skuhan ili iskokan, kukuruz sigurno spada među vaše omiljene žitarice. Pri pomisli na zdrave namirnice, malo ko će ga se sjetiti, ali kukuruz je iz više razloga zaslužio da se nađe na toj listi. On sadrži važne antioksidanse i ne treba da vas grize savjest kada sebi priuštite ovu ukusnu užinu.
Smatra se da se kukuruz prvobitno uzgajao u Meksiku, još prije 9.000 godina. Odatle se proširio na ostatak Amerike, a tek u 16. stoljeću stigao je u Evropu. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kukuruz pomaže organizmu da neutralira loš uticaj slobodnih radikala. Iako biste možda očekivali da se to njegovo svojstvo gubi nakon termičke obrade, zapravo je suprotno. Naime, kuhanjem ili pečenjem, kukuruz postaje zdraviji nego što je u sirovom obliku (slično važi i za paradajz).
Zašto je kukuruz zdrav?
Kao i kod ostalih žitarica, jednu od njegovih glavnih komponenti čine vlakna. Ona su bitna za pravilan rad organa za varenje i zdravlje crijeva. Kukuruz je lako svarljiv, a možete ga konzumirati samostalno ili kao sastojak kuhanih jela i salata.
Pored vitamina, u kukuruzu se nalaze i željezo, magnezij i fosfor, kao i cink. Zbog različitih hranjivih supstanci koje sadrži, kukuruz smanjuje mogućnost nastanka brojnih bolesti. Prije svega, dobar je u prevenciji Alzheimerove bolesti, kao i bolesti srca. Pošto snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje njegovu apsorpciju, pogodan je i za one koji boluju od kardiovaskularnih bolesti.