× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Uspješna sezona

kornisoni-696x385.jpg

Uzgajivači kornišona u većem dijelu Bosne i Hercegovine ove godine zadovoljno trljaju ruke. Sezona berbe je na samom kraju, rekordne količine već su ubrane, a znatan dio uroda završio je na europskom tržištu.

Iako im na samom početku sezone vremenske prilike baš i nisu išle na ruku, uzgajivači kornišona ovu godinu zaključit će s rekordnim urodom povrtne kulture. Do kraja sezone ostalo je još desetak dana, a potom će se pristupiti pripremi zemljišta za 2021. godinu, piše Klix.ba. 

Jednu od najpoznatijih sredina po uzgoju kornišona predstavlja šire područje Živinica gdje se uzgojem ove vrste krastavca bavi gotovo 50 uzgajivača. Trenutno su suglasni u tome da sezonu poput ove ne pamte. Među njima se nalazi i Jasmin Selimović iz živiničkog naselja Svojat, koji kaže kako se pred njim, ali i ostalim kooperantima nalazi još desetak dana berbe.

"Ova sezona je bila odlična, a 2020. smo ubrali znatno veće količine nego prethodne godine. Kod mene je ubrano oko 100 tona krastavca, a u ovoj sezoni smo sve proizvedene količine dali Zemljoradničkoj zadruzi Gračanka koja se bavila daljnjim plasmanom na tržište", priča Selimović, koji je i predsjednik Udruženja Kornišon.

Živiničani su ove godine dnevno brali od dvije do tri tone kornišona, a ova domaća vrsta ispunila je sve rigorozne mjere koje je nametnula Europska unija, pa je tako bh. proizvod završio na policama marketa u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

"Ove godine krastavci su bili raspoređeni u tri klase, prva je imala otkupnu cijenu od 1,50 KM po kilogramu, druga 0,75 KM i treća 0,15 maraka, tako da smo zadovoljni i s ovim dijelom", naveo je Selimović.

Za razliku od Tuzlanske županije, semberska regija označena je kao najveća žitnica te su najviše zastupljeni kukuruz i pšenica, međutim određene grupe poljoprivrednih proizvođača su se odlučili i za uzgoj kornišona. Kažu kako im je sezona donijela dobre rezultate.

"Iako se mali postotak ljudi u Semberiji bavi uzgojem kornišona možemo reći da smo ove godine zadovoljni. Sezona je bila dobra, a što je najvažnije, ljudi koji su se bavili uzgojem su uspjeli plasirati svoje proizvode otkupljivačima. Sretni mogu biti jer je i otkupna cijena bila zadovoljavajuća", kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH. U Semberiji su se posvetili i sijanju krastavaca pod zemljom, vrijeme za eksploataciju tek slijedi, a najveći dio proizvoda će biti iskorišten za pripremu zimnica.


NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski kiseljak - novi 28.6.
  • Uspješna sezona

kornisoni-696x385.jpg

Uzgajivači kornišona u većem dijelu Bosne i Hercegovine ove godine zadovoljno trljaju ruke. Sezona berbe je na samom kraju, rekordne količine već su ubrane, a znatan dio uroda završio je na europskom tržištu.

Iako im na samom početku sezone vremenske prilike baš i nisu išle na ruku, uzgajivači kornišona ovu godinu zaključit će s rekordnim urodom povrtne kulture. Do kraja sezone ostalo je još desetak dana, a potom će se pristupiti pripremi zemljišta za 2021. godinu, piše Klix.ba. 

Jednu od najpoznatijih sredina po uzgoju kornišona predstavlja šire područje Živinica gdje se uzgojem ove vrste krastavca bavi gotovo 50 uzgajivača. Trenutno su suglasni u tome da sezonu poput ove ne pamte. Među njima se nalazi i Jasmin Selimović iz živiničkog naselja Svojat, koji kaže kako se pred njim, ali i ostalim kooperantima nalazi još desetak dana berbe.

"Ova sezona je bila odlična, a 2020. smo ubrali znatno veće količine nego prethodne godine. Kod mene je ubrano oko 100 tona krastavca, a u ovoj sezoni smo sve proizvedene količine dali Zemljoradničkoj zadruzi Gračanka koja se bavila daljnjim plasmanom na tržište", priča Selimović, koji je i predsjednik Udruženja Kornišon.

Živiničani su ove godine dnevno brali od dvije do tri tone kornišona, a ova domaća vrsta ispunila je sve rigorozne mjere koje je nametnula Europska unija, pa je tako bh. proizvod završio na policama marketa u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

"Ove godine krastavci su bili raspoređeni u tri klase, prva je imala otkupnu cijenu od 1,50 KM po kilogramu, druga 0,75 KM i treća 0,15 maraka, tako da smo zadovoljni i s ovim dijelom", naveo je Selimović.

Za razliku od Tuzlanske županije, semberska regija označena je kao najveća žitnica te su najviše zastupljeni kukuruz i pšenica, međutim određene grupe poljoprivrednih proizvođača su se odlučili i za uzgoj kornišona. Kažu kako im je sezona donijela dobre rezultate.

"Iako se mali postotak ljudi u Semberiji bavi uzgojem kornišona možemo reći da smo ove godine zadovoljni. Sezona je bila dobra, a što je najvažnije, ljudi koji su se bavili uzgojem su uspjeli plasirati svoje proizvode otkupljivačima. Sretni mogu biti jer je i otkupna cijena bila zadovoljavajuća", kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH. U Semberiji su se posvetili i sijanju krastavaca pod zemljom, vrijeme za eksploataciju tek slijedi, a najveći dio proizvoda će biti iskorišten za pripremu zimnica.


REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.