× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Na potezu je Vijeće

rasprava kres radno vrij

Nakon što je Općinsko vijeće usvojilo Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim, obrtničkim, uslužnim i drugim objektima na području općine Kreševo, u vremenu od 7.srpnja do 29.srpnja održana je javna prezentacija iste, dostupna na uvid svim zainteresiranim pravnim subjektima kao i pojedincima.

Po okončanju iste, jučer je u općinskoj vijećnici održana i Javna rasprava na ovu temu kojoj se odazvao solidan broj vlasnika ili predstavnika trgovina, benzinskih pumpi te ugostiteljskih objekata.

Iz rasprave je bilo evidentno kako je mnogima ostalo nejasno o čemu se točno radi i je li nedjelja i dalje neradna. Kako su iz nadležnih službi objasnili, prestankom stanja prirodne nesreće odnosno nadležnosti općinskog kriznog stožera, službene zabrane rada nedjeljom više nema, no predloženim izmjenama gore spomenute Odluke, postoji mogućnost da nedjelja ponovno bude neradna za određen djelatnosti.

Kako su se jučer izjasnili, najsložniji oko podrške zabrani rada nedjeljom su vlasnici trgovina (osim velikih, prehrambenih lanaca) čiji su predstavnici kazali kako su o ovakvoj inicijativi razmišljali i prije pandemije.

Kazali su kako najviše prigovaraju oni građanima kojima su trgovine najbliže. "Dajte malo duha, malo života, tko pita radnike što žele? Oni zaslužuju neradnu nedjelju jer nije isto imati slobodno nedjeljom ili recimo srijedom. Promet koji nećemo imati nedjeljom, nadoknati se subotom i ponedjeljkom i gubitka nema" kazali su između ostaloga predstavnici malih trgovina s područja ove općine s čijim stavom se slažu i vlasnice dviju cvjećara.
"Kao majka troje djece, kad se sjetim šta sam sve propustila u njihovu odrastanju, a nisam bogatija a ni siromašnija zbog tog jednog manje radnog dana" kazala je jedna od vlasnica.

 

Međutim, dva predstavnika benzinskih pumpi apsolutno su protiv neradne nedjelje i čak su najavili pokretanje tužbi odnosno postupka ustavnosti jedne ovakve odluke. Kako kažu, radnici imaju slobodnih dana tijekom tjedna a radna nedjelja ih ne zapada svaki tjedan. Ističu da će ovakva odluka utjecati i na dobivanje brojnih tendera te stav da ne treba globalizirati nego onima koji žele, ostaviti mogućnost da rade te da bi neki radnici u ovom slučaju bili manje plaćeni zbog manjeg broja radnih sati a posebno noćnog rada.

"Kreševo bi ovakvom odlukom bilo primjer drugima a pozitivne su i reakcije mušterija" zaključili su predstavnici trgovina.

Što se ugostiteljstva tiče, izmjena prema sadašnjem Nacrtu odluke ne bi trebalo biti.

Iz općinskih su službi sačinili detaljan zapisnik sa provedene rasprave koji će sačinjavati i pismena izjašnjenja određenih subjekata a konačna odluka je na Općinskom vijeću koje će prema najavama zasjedati uskoro.

 

rasprava-kres-2.jpg

rasprava-kres-1.jpg

 

 

 

artinfo.ba

 

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.