× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open
  • Foto

gromiljak dan branit 20

 

U spomen na žrtvu koju su hrvatski branitelji dali u obrani ovog dijela općine Kiseljak

       Misom koju je u župnoj crkvi Imena Marijina u Gromiljaku predvodio vlč. Jakov Pavlović, vojni kapelan te polaganjem vijenaca pred  spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Gromiljaka i molitvom koju je predvodio don Ilija Karlović, gromiljački župnik, u Gromiljaku je danas obilježen Dan hrvatskih branitelja. Zašto je baš prva nedjelja u lipnju odabrana za obilježavanje Dana branitelja župe Gromiljak, pitali smo Miroslava Škoru, jednog od sudionika obrane ovog dijela općine Kiseljak. 

„Zato što je postrojbama HVO-a početkom lipnja prije 27 godina uspjelo, zauzimanjem položaja na Gomionici iznad Gromiljaka,  deblokirati komunikaciju ovog mjesta s Brestovskom, naseljem na granici Kiseljaka i Busovače te tako zaustaviti svakodnevna stradanja branitelja kao i žitelja ovog kraja koja su počela izbijanjem sukoba između HVO-a i tzv. Armije BiH u travnju 1993. godine. Napomenuo bi da je tada u Gromiljaku, osim domaćeg stanovništva, bilo mnoštvo izbjeglica iz drugih srednjobosanskih općina“, kazuje nam Škoro.  Godinama nakon bitke za goli opstanak, hrvatski branitelji ovog kraja dobili su još jednu bitku, onu pred pravosuđem. Miroslav Škoro, jedan je od branitelja HVO-a s ovog područja koji su oslobođeni optužbi za ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvo u ovom dijelu Općine Kiseljak. „Bila je to čista akcija na koju svi sudionici mogu biti ponosni jer smo branili i obranili svoje“, kaže Škoro.

A cijenu obrane i opstanka hrvatskog katoličkog puka u Gromiljaku životima je platilo više od 100 hrvatskih branitelja. Najvećio dio njih je iz župe Gromiljak. U studenom prošle godine pored stare gromiljačke crkve otkriveno im je spomen obilježje, pred kojim je molitvu na Dan hrvatskih branitelja župe koji se ove godine obilježava prvi put, predvodio don Ilija Pavlović, gromiljački župnik. „Molitva je najbolji način da se povežemo s našim umrlim kao i našim poginulim braniteljima, način da im zahvalimo i odamo počast za nesebičnu žrtvu koju su dali za nas“, istaknuo je uz ostalo gromiljački župnik. Uspomeni na poginule hrvatske branitelje, osim njihovih obitelji i suboraca, odali su i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, hrvatski politički predstavnici kao i pripadnici postrojbi Oružanih snaga koje baštine tradiciju HVO-a.

Iako se mnogima čini da je obljetnica i datuma iz Domovinskog rata puno, čelnici Udruga kažu kako je svaka od njih jednako važna jer svaka na svoj način govori o borbi za opstanak i ostanak, za svoj dom i Domovinu. „Mi u županijskim udrugama u svakoj općini imamo po dvije ili tri obljetnice na koje idemo, a općinske udruge imaju ih još po nekoliko. Svaka od njih je važna i naša je obveza sjećati se i odavati počast našim poginulim branitelja te i na taj način širiti istinu o borbi hrvatskog naroda središnje Bosne u proteklom Domovinskom ratu“, kazao nam je Drago Smoljo, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB Srednjobosanske županije koji je također odao počast poginulim hrvatskim braniteljima Gromiljaka.

Artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.