× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
C&D i Doper
Ecos
kiseljak open
  • Zasad se vratilo svega 10 posto djece

dezinfekcija vrtic

Nakon dva mjeseca prekida rada, predškolske ustanove u ŽSB početkom tjedna su ponovno otvorile svoja vrata na radost svih djelatnika/odgajatelja, roditelja a pogotovo djece.

Tim povodom razgovarali smo s gospođom Ljiljanom Pranjković-Kovač, predsjednicom Udruge predškolskih radnika FBIH, predsjednicom Aktiva ravnatelja predškolskih ustanova ŽSB, članicom Upravnog odbora Balkanskog udruženja predškolskih radnika te ravnateljicom JU "Dječji vrtić" u Vitezu.

 

vrtic-vitez-ljiljana.jpg

Foto: Vitez.info; Dječji vrtić Vitez, ravnateljica Ljiljana Pranjković-Kovač (desno)

 

Nabrojane titule govore o ozbijnosti rada gospođe Ljiljane no svaka izgovorena riječ dokaz je njene ljubavi prema ovom poslu te sreći što je vrtić na čijem je ona čelu, ali i svi drugi u našoj Županiji, ponovno počeo s radom.

Prilagodba

"Prvih desetak dana nakon zatvaranja svima nam je bio šok, i pokušavali smo shvatiti što nas je, kao i sve druge ljude, djelatnosti, snašlo. Međutim, nakon početnog iznenađenja, evo sada već mjesec i pol, svi mi ravnatelji smo se pripremali za prilagodbu i ponovno otvaranje vrtića. Sada kada je do toga konačno došlo, ponosno mogu kazati da su svi vrtići u Županiji počeli s radom, da su prošli sve moguće provjere i inspekcijske nalaze i ono najvažnije, da su djeca vesela i sretna što ponovno mogu pohađati vrtiće" kazala je gospođa Pranjković-Kovač za Artinfo.

Osim maksimalne spremnosti objekata, prilagodbe izlaza i ulaza, od nabavke zaštitne opreme, dezinfekcije prostora, potvrdila je da su spremni i djelatnici i ono najvažnije da su zdravi. Naime, predškolske ustanove su u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture, mladih i športa ŽSB te Zavodom za javno zdravstvo ove Županije, prošli testiranje na korona virus (Covid 19) i svi nalazi su negativni, potvrdila je naša sugovornica kao i resorni ministar Bojan Domić koji je dodao da se na zaštiti najmlađih članova društva mora nastaviti raditi.

Najveći teret na odgajateljima

"Na odgajateljima je najveći teret, jer osim maksimalne prilagodbe rada, pristali su i na rad od osam do devet sati, plus pripreme, kako bi se sve nove norme ispoštovale. A norme su se uvelike promijenile, počevši od broja djece u skupina, prilagodbe pomagala za rad, igračaka, didaktičke opreme, boravka u zatvoreno, otvorenom prostoru.... Sve se mora dezinficirati nakon korištenja svake grupe, djeca moraju što više vremena provoditi na otvorenom, igre u  zatvorenim prostorima i higijenske navike su maksimalno prilagođene, djeci se temperatura mjeri nekoliko puta u danu, a roditelji ne smiju ulaziti u prostor vrtića" kazala je naša sugovornica te dodala kako su obavljeni i razgovori sa svim roditeljima koji su morali ispuniti i zdravstvene upitnike za svako dijete.

Međutim, sve je ovo kaže gospođa Ljiljana moguće i savladivo, jer je djeci sve moguće pojasniti, ali naravno kroz igru i uvijek vlastitim primjerom odnosno prije svega pokazati.

Najveći problem ostaju financije, kaže gospođa Ljiljana, kako za privatne tako i za javne vrtiće, te i ovim putem apelira na sve općine, koje su osnivači javnih predškolskih ustanova, da istima pomognu s obzirom da oni, za razliku od privatnih, ne mogu biti korisnici obećanih pomoći od tzv. Korona zakona.

 

Osim financija, poteškoće predstavljaju i neujednačena pravila federalne i županijske razine no sve će se to prevladati, kazala je naša sugovornica, uz nadu da će se što veći broj djece vraćati u svoje vrtiće. Naime, prema njenim podacima, zasad se u našoj Županiji vratili svega 10-ak posto djece. Razlog ovako malog odaziva vidi u još uvijek prisutnom strahu roditelja od pandemije ali i ekonomskim razlozima, gubljenju poslova, te općenito lošijoj ekonomskoj situaciji kao i činjenici da su vrtići svoja vrata otvorili doslovno na pola tekućeg mjeseca.

"Odgovornost svih nas je velika, i svakodnevno pratimo situaciju kako u našoj državi tako i u regiji, koja također sve više popušta mjere kada je u pitanju konkretno i ova djelatnost predškolskog odgoja" kazala je gospođa Ljiljana te dodala da su cijelo vrijeme zabrane rada putem viber grupa pokušavali ostati u komunikaciji s djecom i roditeljima te da će to činiti i dalje kada su i pitanju djeca koja se još nisu vratila.

Upitnika je još puno, poput eventualnog nastavka provedbe obaveznog predškolskog programa za djecu koja na jesen kreću u školu, no polako će to sve dolaziti na svoje, mišljenja je naša sugovornica jer, kako je kazala, suza prvog dana otvaranja vrtića nije bilo, i ta činjenica daje snagu i motiv svim odgajateljima da se raduju povratku na posao i radu s djecom, koja svakako moraju biti na prvom mjestu!

 

Foto: Vrtići ŽSB

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.