Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i pozitivnom utjecaju na zdravlje čovjeka, kopriva zadnjih godina sve više pobuđuje zanimanje znanstvenika. Kopriva je korov, no upoznamo li pobliže njezin sastav, sasvim je sigurno da ćemo je htjeti uvrstiti u svoju prehranu.
Uvrštavanjem koprive u jelovnik dobiva se povrće koje u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona. Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanje broja crvenih krvnih stanica, na razinu šećera u krvi (smanjuje je), na žlijezde koje potiče na rad i na sprečavanje porasta bijelih krvnih zrnaca kad je riječ o radioaktivnom zračenju te za liječenje posljedica radioaktivnog zračenja.
Uzimanje svježeg soka i čaja od koprive korisno je u liječenju: raznih anemija (naziva se još i željezni tonik), u prevenciji ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upala mokraćnih kanala i mjehura (za jače mokrenje, kod cistitisa, infekcija, raznih iritacija, krvarenja, kod pojave krvi u mokraći, katara, kamenaca i pijeska), bolesti prostate (upale, infekcije, benigne hiperplazije prostate (BHP), povećane prostate, pri teškoćama u mokrenju – ekstrakt od korijena koprive stimulira muške hormone – testosteron i ženske – estrogen). Pomaže oboljelima od šećerne bolesti jer smanjuje razinu šećera u krvi i dobra je dijetalna namirnica, preporučuje se oboljelima od Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, zatvora, pogotovo za odstranjivanje određenih zadebljanja, zaustavlja i sprečava krvarenje, naročito iz nosa (u nos se ukapa svježi sok iz listova koprive) te krvarenja iz maternice, pluća, crijeva, bubrega i mokraćnih putova, a izvrsno djeluje i kod hemofilije te kod krvarenja slabih krvnih žila.
„Malo koja biljka ima tako opsežan popis provjerenog ljekovitog djelovanja na ljudsko zdravlje kao što to ima kopriva: alergije, prehlada, giht, reuma, išijas, bolesti jetre, žuči i slezene, loša probava, čir na želucu i dvanaestercu, dijabetes, bubrežni kamenci, upala mokraćovoda, anemija, kožne bolesti, povećanje prostate, zdravlje kose. Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprječava upale, zaustavlja krvarenje. Potiče obnovu stanica pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva. Na popisu ljekovitog djelovanja koprive su i najteže bolesti, kao što su rak slezene i leukemija…“
Pomaže kod peludne groznice i ostalih vrsta alergija (otvara začepljen nos te ublažava i liječi infekcije koje izaziva alergen), pobuđuje izmjenu tvari, jača i čisti krv i cijeli organizam, liječi bolesti metabolizma, jača imunitet, snižava visok tlak, sprečava stvaranje kamenaca i pijeska u bubregu i mjehuru i uništava ih, liječi posljedice radioaktivnog zračenja, pojačava stvaranje mlijeka u dojilja, potiče rast kose, sprečava ćelavost i otklanja prhut, liječi jetru (detoksicira i jača, masna jetra, žutica, insuficijencija jetre, slaba jetra), dobra je za bolesti žuči i slezene, bolesti želuca i crijeva (katar, gastritis, krvarenja, proljevi, upale crijeva, kronične upale tankog crijeva...), kod oboljenja dišnih putova i organa, kod raznih tumora i težih oboljenja, kožnih oboljenja (nečistoće, sunčane pjege, opekline, ekcemi, koprivnjače).
ČUDO BOŽJE
Naravno, ono što iz koprive žari i pali nije vatra starih božanstava, već čista kemija. Ta žareća supstanca mješavina je histamina, acetilkolina, seratonina i mravlje kiseline. A one guste dlačice na stabljici i listovima koprive zapravo su šuplje i krute žaoke od lako lomljivog minerala – silicija. Pri ubodu, vrhovi tih krhkih silicijevih dlačica-bodljika-cjevčica se slome – i u kožu uliju onu opaku kemijsku mješavinu koja peče poput vatre i izaziva plikove.
Uz to, danas se zna: cijela biljka – i korijen i stabljika i list i cvijet prepuni su upravo onih prirodnih elemenata bez kojih ljudski organizam ne može opstati: kalija, kalcija, željeza, fosfora, magnezija, natrija; vitamina C, B2, B5, K… I posebno karotena – provitamina A, nužnog za dobar vid, zdravu kožu i kosu, za liječenje infekcija usta, nosa i grla, za zdravlje cijelog dišnog i probavnog sustava.
Za usporedbu: u pola kilograma kopriva ima tri puta više provitamina A od dnevne potrebe ljudskog organizma; u 10 grama špinata ima 10 miligrama kalcija i 8 miligrama magnezija, a 10 grama koprive sadrži čak 290 miligrama kalcija i 86 miligrama magnezija.
Suvremena znanost otkrila je i to da kopriva sadrži i pigment kvercetin. Taj flavonoid je snažni antioksidans i antihistaminik koji smanjuje jake upale. Upravo sama kopriva lijek je za kožnu bolest koprivnjaču (urtikariju) i za druge osipe i kožne alergijske reakcije.
Eto, zapravo je to pravo čudo Božje – taj spoj i ustroj kemijskih supstanci, tvari, minerala i vitamina u jednoj takvoj neuglednoj biljci, koja obilato raste i širi se po zakutcima i zapuštenim mjestima. Ali uvijek blizu naselja i uvijek ljudima na dohvat ruke.
Nikolina J/artinfo.ba