ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

kriz podastinjee

Veliki petak je za kršćane dan najveće sabranosti, promišljanja i pokajanja. To je dan kad se sjedinjujemo s Kristom u njegovoj muci i smrti. Sjećamo se patnje koju je podnio za nas i razmatramo o dubini njegove ljubavi prema nama.

Danas je Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove muke i smrti na križu. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misa.
Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje. Oltar je na Veliki petak bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika te svega što simbolizira svečanost. Narod tuguje za umrlim Kristom te se okuplja u crkve na slavljenje obreda.

Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji, bez pjesme. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli. Evanđelje na Veliki petak je Muka, i to po Ivanu, koja se čita ili pjeva.

Čita se Sveto pismo i navješta se muka, obavlja se poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest. Svećenik najprije otkriva pokriveni križ uz pjevanje, a zatim slijedi poklon i ljubljenje križa.

Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak. Također je za sve katolike obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.
Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi.
U nekim mjestima se navečer prije obreda pjeva Gospin plač.

KAKO JE NASTALA NAJPOZNATIJA KORIZMENA POPIJEVKA U HRVATA

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17