ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
KREŠEVO

nekropoloa kres tabla

Izgradnja Policijske stanice u Kreševu nakon otkrića nekropole stećaka

          Policijski službenici u Kreševu, zajedno s kolegama iz Donjeg Vakufa dobit će nove uvjetne prostore za rad nakon što su prije četiri godine građevinski stručnjaci procijenili kako je ulaganje u postojeće policijske zgrade u spomenute dvije općine Srednjobosanske županije, besmisleno. Investitor gradnje je Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno  Vlada SBŽ. Za razliku od Donjeg Vakufa, gradnja PS Kreševo u naselju Polje odvija se pod budnim okom javnosti. Razlog tomu je pronalazak nekropole stećaka za koju se vjerovalo da je uništena. Tek nekoliko stećaka u dvorištu nekadašnje škole dalo je naslutiti kako je u pitanju vrijedan arheološki lokalitet za kojeg vlast bivše države nije imala sluha. Najprije je  kroz samu nekropolu koja datira s kraja 12 i početka 13 stojeća izgrađen put Kreševo- Kiseljak, a onda je na lokalitetu na kojemu je nedavno pronađeno oko 80 srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika podignuta škola. „U samoj blizini ljuljačke u nekadašnjem školskom dvorištu  nalazio se ljudski skelet. Ispod škole bilo je oko 20 stećaka, kanalizacijske cijevi prolazile su kroz lubanje, kamen je oštećivan“, opisao nam je prof. dr. Adnan Kaljanac, arheolog i profesor humanističkih znanosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu stanje na lokalitetu u Polju gdje se prije nekoliko mjeseci krenulo s gradnjom zgrade policije.

Projekt izmijenjen

Lokalitet je nakon rušenja škole bio zapušten, a budući da je riječ o građevinskom zemljištu MUP SBŽ od lokalnih je vlasti bez poteškoća dobio dozvolu za gradnju novog objekta. Nakon pronalaska  stećaka, kaže nam Feliks Vidović, ministar unutarnjih poslova SBŽ mijenja se izvorni projekt,   a radove nadziru stručnjaci arheološke struke, od institucija i zavoda u SBŽ, preko Federacije BiH sve do Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. „Čim smo pronašli stećke odmah smo pozvali stručnjake pod čijim se nadzorom obavljaju svi radovi. Zbog pronalaska nekropole za koju se vjerovalo da je potpuno uništena, a zapravo je njezin veći dio bio pokriven zemljom, promijenili smo prvobitni projekt tako da će nekropola koja sada postaje vidljiva, biti smještena uz novu zgradu policije u Polju. Sve to radimo u suradnji s lokalnom zajednicom koja je cjelokupan projekat prepoznala kao priliku za unaprjeđenje turističke ponude“, pojasnio nam je ministar Vidović.

Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo potvrdio je da su se i općinske vlasti uključile te će dijelom financirati gradnju arheološkog parka uz novu zgradu policije. „Mi svakako podržavamo jedan projekat koji na primjeren način povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost i uskoro ćemo ga kao takvog predstaviti široj javnosti“, potvrdio nam je načelnik Kreševa.

 

20200314_110017.jpg

Ništa neobično

I dok mnogi s podsmijehom gledaju na spoj nekropole stećaka i policijske zgrade, stručnjaci kažu kako takvo što nije ništa novo u svijetu,  jer arheologija kao znanost također je podložna promjenama, ovisno o situaciji koja zahtjeva rješenje. „U svijetu, a ni kod nas u BiH nije više nikakva novost da se uz spomenike kulture nalaze moderni objekti. Primjera radi, pored kolesuma u Rimu voze auti, u Ljubljani na nogostupu kroz staklo možete vidjeti arheološke iskopine. Pravila arheologije koja se kao i svaka znanost mijenja i prilagođava potrebama aktualnog trenutka kažu da nije smisao u zaustavljanju života već pronalasku rješenja koje će pomiriti prošlost i budućnosti“, kaže na, prof.dr. Adnan Kaljanac. 

Po svemu sudeći, uz pomoć struke, i situacija u Kreševu nakon otkrića nekropole, na tragu je pronalaska rješenja kojim će policija dobiti nove i uvjetne prostore, godinama zemljom zatrpani stećci priliku da budu vidljivi, a lokalna zajednica novi sadržaj u turističkoj ponudi. U njoj će se naći prikladno mjesto i za nekoliko stećaka koji su pomjereni na samom početku radova, a vjerojatno će biti dio cjeline budućeg arheološkog parka kojim Kreševo pokazuje spremnost slijediti europske i svjetske trendove u turizmu, pronalaženjem kompromisa koji će pomiriti prošlost, sadašnjost i budućnost.

AP/ artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17