ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Preporuke Dom zdravlja

kiseljak magla

Budući da se u zadnje vrijeme sve više priča o zagađenosti zraka i u BiH a posebno u našim okolnim gradovima Sarajevu, Zenici, Visokom, Kaknju kontaktirali smo službe Općine Kiseljak da provjerimo ima li mjesta za brigu stanovnika.

Pelet i plin

Informaciju smo dobili Službe za gospodarstvo iz koje je potvrđeno da je prema dosadašnjim parametrima kvaliteta zraka na području naše općine na zadovoljavajućoj razini te da nema razloga za brigu stanovništva.

Ono što su nam posebno naglasili jeste da se najveće institucije na području općine Kiseljak ne griju na ugalj i drvo, kao u susjednim općinama, nego se kontinuirano radi na prebacivanju na pelet i plin. Dakle, najveći broj institucija se grije upravo na pelet i plin koji ne zagađuju zrak, a kako su kazali, imamo samo jednu zgradu koja kombinirano koristi drvo i ugalj, ali su vlasti u fazi rješavanja i tog problema.

Dodali su kako je strujanje zraka na području kiseljačke općine dobro, cirkulacija zraka je kvalitetna, a magle su posljedica blizine rijeka koje teku i  kroz sam centar grada.

Respiratorni problemi

Kontaktirali smo i DZ Kiseljak kako bismo provjerili je li zabilježen ijedan slučaj respiratornih problema povezan upravo sa lošom kvalitetom zraka, koja je posljednjih mjesec dana izrazita na području središnje i istočne Bosne.

Dežurna služba DZ je kazala kako do sada nisu imali zabilježene pacijente čiji su zdravstveni problemi povezani sa lošom kvalitetom zraka koji udišemo svakodnevno.

Objasnili su nam da je kašalj i otežano disanje jedan od prvih simptoma koji mogu navesti pacijente da posumnjaju na probleme sa respiratornim sustavom, te zatražiti liječničku pomoć.

Savjetuju što manje kretanja, ukoliko to nije baš neophodno, pogotovo za djecu i starije osobe, kako bi bili što manje izloženi potencijalno nekvalitetnom zraku, a samim tim i zaštitili sebe i svoje zdravlje od loših posljedica zagađenog zraka.

Dakle, Kiseljačani mogu biti mirni i zadovoljni kad je riječ o kvaliteti ali trebaju što više izbjegavati odlazak u one gradove koji su konstantno na listi najzagađenijih, pogotovo onda kada je izdano posebno upozorenje, kako bi zaštitili svoje zdravlje i izbjegli respiratorne probleme.

 

Artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17