• LEDA 2

Vraćanje toplih radijatora?

magla zagadjenje lasvanska

Magla posljednji mjesec dominira Lašvanskom dolinom

FOTO: D. PUCAR

 

Dok veći dio regiona muku muči sa zagađenjem zraka, stanovnici Srednjobosanskog kantona ne znaju ni kakav zrak udišu.

Kako je za Avaz u neformalnom razgovoru potvrdio Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, na području SBK ne postoji monitoring zraka, odnosno za sada se ne provode ispitivanja i testiranja zraka na zagađenja, s čim velikih problema imaju veći gradovi, kao što su Sarajevo, Zenica, Kakanj...

Teška industrija

Premijer SBK Tahir Lendo kaže kako to pitanje još nije aktuelizirano, jer Kanton do sada, osim Jajca, nije imao većih problema sa zagađenjem niti postoje teški industrijski zagađivači. 

- Mi u SBK do sada nismo imali takvih slučajeva, osim Jajca, u kojem se spominje zagađenje zbog prisustva određenih tvari u zraku. Mi nemamo takvu industriju, kao drugi gradovi, jer smo u prethodnom periodu vodili računa šta i gdje instalirati pa samim tim nemamo ni zagađivača - rekao je Lendo. 

Prema njegovim riječima, općinski nivoi trebaju se pozabaviti sistemima daljinskog grijanja kako bi se smanjilo zagađenje koje nastaje zbog individualnih ložišta. 

Kolektivno stanovanje

- Nemamo u svim gradovima, tamo gdje je koncentracija kolektivnog stanovanja, riješene sisteme daljinskog grijanja. Općinski nivoi moraju na tom planu rješavati sistem grijanja, jer primjećujemo, naročito u kotlinskom dijelu, da su prisutni magla i određeno zagađenje zbog individualnih ložišta - kazao je Lendo.

Dodao je da će strategija borbe protiv zagađenja biti bazirana na rješavanju sistema grijanja.  

- Ministarstvo će uraditi energetske bilance kad je u pitanju energetski sektor i predložit će načine rješavanja. Sistem daljinskog grijanja najbolji je, pogotovo u gradovima, jer poboljšava uvjete i smanjuje zagađenje - kazao je premijer.  

 

avaz.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17