× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

blinje misa 19

Na prijevoju Blinje kod Kreševa danas je održana sveta misa za poginule branitelje HVO-a koji su položili svoje živote za obranu Kreševa u Domovinskom ratu na području Mešćeme, Blinja i Meoršja. Naime, na današnji dan (04.listopada 1993.godine) odigrala se presudna bitka za Meoršje koja je označila prekretnicu u ratu i nakon koje su postrojbe HVO- a ponovo ovladale ovim strateškim brdom te tako osigurale opstojnost Hrvata na području Kreševa pa i cijele Lepeničke doline.

 

Svetu misu je predvodio župni vikar fra Nikola Pejčin povezavši današnji blagdan svetog Franje Asiškog koji je pak želio biti vitez i mijenjati svijet na bolje, sa žrtvom poginulih braniteljima za koje je danas i slavljena misa.
"Dok je sveti Franjo poticao nadu i vjeru u budućnost, mi pak danas ne bismo bili tu bez žrtve naših branitelja. Stoga ne smijemo zaboraviti njih, nadu koju nam ostavili kao ni prestati se boriti za ovu Bosnu i Hercegovinu koja je prošla trnovit put, tešku kalvariju. Sramotno je stidjeti se svoga porijekla, ma gdje bili" kazao je fra Nikola.

 Prethodn su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće ispred spomen obilježja.

Tijekom obrane Kreševa od napada muslimanske Armije RBiH poginulo je 67 hrvatskih branitelja, 114 ih je ranjeno, a jedan se još uvijek vodi na popisu nestalih. Zauzimanjem Meoršja definitivno je otklonjena opasnost od pada Kreševa pa se, iako ih je bilo još važnih, godišnjica spomenute bitke svake godine posebno obilježava.

 

72585056_441312533401995_8944144509155934208_n.jpg

 

 

artinfo.ba

 

 

 

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.