× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

gluten free

Bezglutenske namirnice se koriste za liječenje celijakije (bolest u kojoj je tanko crijevo preosjetljivo na gluten, što dovodi do poteškoće u probavljanju hrane), ali se također često koristi za druge zdravstvene beneficije ljudi koji ne pate od celijakije.

Ljudi s ciljevima mršavljenja, oni koji žele poboljšati tjelesne performanse, smanjiti umor ili osloboditi strašno nadut želudac, mogu odabrati gluten-free put kako bi vidjeli hoće li to poboljšati njihovo opće zdravlje i razinu fitness spreme.

Što je to Gluten-Free Prehrana?

Kao što samo ime nalaže, gluten-free prehrana je prehrana koja ne sadrži gluten.

Gluten je opisan kao bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici i srodnim zrnima, kao što je ječam i raž.

Prelazak na gluten-free prehranu može biti isprva težak, no kao i kod ostalih načina prehrane, potreban je period prilagodbe.

Iako gluten povezujemo najčešće s celijakijom, on može biti uzrok mnogim drugim bolestima i tegobama ili mogu pogoršati postojeće zdravstveno stanje, a neke od njih su Crohnova bolest, sindrom iritabilnog crijeva, sindrom kroničnog umora, hiperaktivnost, nagle promjene raspoloženja, artritis, epileptične napadaje, ulcerozni kolitis, upale uha i teško disanje kod djece, te razne iritacije kože poput ekcema i psorijaze.

Kako se simptomi ne bi pogoršali potrebno je voditi računa o prehrani koja ne uključuje gluten, što mnogima često zvuči nemoguće. Ipak, postoje žitarice koje u sebi ne sadrže gluten i odličan su izbor za gluten-free dijetu, a mogu se nabaviti u svim trgovinama koje prodaju organske proizvode.

Američka nutricionistica Korrin Fotheringham predstavila je šest ukusnih i hranjivih žitarica koje ne sadrže gluten, te su jednostavne za pripremu.

    riža

    kukuruz

    proso

    amarant

    heljda

    quinoa

Mnoga zdrava i ukusna hrana je po prirodi bez glutena:

-    Grah, sjemenke, orašasti plodovi u neprerađenom obliku

-    Svježa jaja

-    Svježe meso, riba i perad (nepohano, u tijestu ili marinirano)

-    Voće i povrće

-    Većina mliječnih proizvoda

Važno je biti siguran da se ta hrana ne obrađuje i ne miješa sa hranom koja sadrži gluten, aditive ili konzervanse.

Ljudi koji boluju od celijakije i pridržavaju se prehrane bez glutena, imaju manje simptoma i komplikacija bolesti. Ljudi sa ovom bolesti moraju jesti isključivo hranu bez glutena do kraja života. U nekim teškim slučajevima, čak ni ta prehrana ne sprječava simptome bolesti, pa doktori potežu za nekim lijekovima i medicinskim tretmanima za potiskivanjem imunološkog sustava.

 

Nikolina J/artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

gluten free

Bezglutenske namirnice se koriste za liječenje celijakije (bolest u kojoj je tanko crijevo preosjetljivo na gluten, što dovodi do poteškoće u probavljanju hrane), ali se također često koristi za druge zdravstvene beneficije ljudi koji ne pate od celijakije.

Ljudi s ciljevima mršavljenja, oni koji žele poboljšati tjelesne performanse, smanjiti umor ili osloboditi strašno nadut želudac, mogu odabrati gluten-free put kako bi vidjeli hoće li to poboljšati njihovo opće zdravlje i razinu fitness spreme.

Što je to Gluten-Free Prehrana?

Kao što samo ime nalaže, gluten-free prehrana je prehrana koja ne sadrži gluten.

Gluten je opisan kao bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici i srodnim zrnima, kao što je ječam i raž.

Prelazak na gluten-free prehranu može biti isprva težak, no kao i kod ostalih načina prehrane, potreban je period prilagodbe.

Iako gluten povezujemo najčešće s celijakijom, on može biti uzrok mnogim drugim bolestima i tegobama ili mogu pogoršati postojeće zdravstveno stanje, a neke od njih su Crohnova bolest, sindrom iritabilnog crijeva, sindrom kroničnog umora, hiperaktivnost, nagle promjene raspoloženja, artritis, epileptične napadaje, ulcerozni kolitis, upale uha i teško disanje kod djece, te razne iritacije kože poput ekcema i psorijaze.

Kako se simptomi ne bi pogoršali potrebno je voditi računa o prehrani koja ne uključuje gluten, što mnogima često zvuči nemoguće. Ipak, postoje žitarice koje u sebi ne sadrže gluten i odličan su izbor za gluten-free dijetu, a mogu se nabaviti u svim trgovinama koje prodaju organske proizvode.

Američka nutricionistica Korrin Fotheringham predstavila je šest ukusnih i hranjivih žitarica koje ne sadrže gluten, te su jednostavne za pripremu.

    riža

    kukuruz

    proso

    amarant

    heljda

    quinoa

Mnoga zdrava i ukusna hrana je po prirodi bez glutena:

-    Grah, sjemenke, orašasti plodovi u neprerađenom obliku

-    Svježa jaja

-    Svježe meso, riba i perad (nepohano, u tijestu ili marinirano)

-    Voće i povrće

-    Većina mliječnih proizvoda

Važno je biti siguran da se ta hrana ne obrađuje i ne miješa sa hranom koja sadrži gluten, aditive ili konzervanse.

Ljudi koji boluju od celijakije i pridržavaju se prehrane bez glutena, imaju manje simptoma i komplikacija bolesti. Ljudi sa ovom bolesti moraju jesti isključivo hranu bez glutena do kraja života. U nekim teškim slučajevima, čak ni ta prehrana ne sprječava simptome bolesti, pa doktori potežu za nekim lijekovima i medicinskim tretmanima za potiskivanjem imunološkog sustava.

 

Nikolina J/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.