ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

trening trudnice

 

Najveća prijetnja životu na Zemlji nije neki zalutali asteroid ili umjetna inteligencija koja će nas, u stilu Terminatora, sve pobiti, već – pad globalne populacije koji se očekuje tijekom ovog stoljeća, smatraju stručnjaci unatoč uvriježenom mišljenju da je zemlja trenutno i prenapučena.
Međutim, jedno je sigurno, bez dobre populacijske politike nema ni uspješne države.

Ovako bi, globalno gledajući, izgledao uvod u jedan tekst o populacijskim politikama općenito, međutim, kada krenemo od mikro razine, moramo krenuti od prava žena, samim time prava potencijalnih majki ali i zakonskih regulativa.

Upravo time odlučile su se pozabaviti članice nedavno osnovane udruge "Filomena" iz Kiseljaka. Projekt nosi naziv "Psihofizička priprema trudnica a porod i roditeljstvo" i započeo je sinoć a trajat će tijekom cijelog mjeseca rujna.
Cilj projekta je povećanje svijesti o ulozi žene i majke u društvu kao i razvoj i pružanje visikokvalitetne, moderne eduacije budućim roditeljima. Organizatori će raditi i na podizanju svijesti o pozitivnom učinku vježbanja u trudnoći ali i raditi na pripremi sudionika za prihvaćanje novih uloga u brizi za dijete.

Da sve neće ostati na lijepom promo letku uvjerili smo se sinoć na prvoj radionici koja se održava na tzv. Kreševskoj cesti odnosno u prostorijama FitFactory MK.

Naime, već prvog dana projektu se odazvalo 15-ak trudnica koje su u prvom dijelu radionice sudjelovale u onom fizičkom dijelu odnosno odradile jedan trening namijenjen trudnicama nakon kojega su aktivno sudjelovale u edukativnom dijelu koji je sinoć vodila dipl. pravnica Kristina Josipović.

Svojevrsno pravno predavanje bilo je uvod u sva ostala koja slijede a na kojima će sudjelovati brojni liječnice, babice, stručnjaci za razne oblasti koje su zanimljive budućim majkama od nutricionizma, oralne perinatologije, ginekologije....

I dok je fitness trenerica Maja Kraljević, ujedno predsjednica Skupštine spomenute udruge, zadužena za prenatalni trening, budnim oko cijeli projekt nadgleda Mia Lukić Antić, predsjednica "Filomene".

Kako su kazale za Artinfo, zasad su i više nego zadovoljne razvojem i podrškom projektu, počevši od odziva sudionica, što je najvažnije, pa do podrške lokalne zajednice (Općina, Dom zdravlja..) ali i brojnih sponzora zahvaljujući kojima će sudionice dobiti korisne poklon pakete.

Projekt se dakle održava svakog utorka i četvrtka ovog mjeseca, od kojih svaka sesija traje otprile sat i pol, i uključuje 45 minuta treninga te jednako toliko vremena za predavanje.

Prijaviti se možete putem broja 063 981 720, na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili se informirati putem Facebook stranice Udruga Filomena odnosno Instagram stranice Udruge.

Kada je riječ o sinoćnjem predavanju, aktivizam sudinoca proizlazi iz činjenice da prava porodilja u Županiji Središnja Bosna ali i općenito BiH skoro da ne postoje, ili su najblaže rečeno, neujednačena što predstavlja i jedan od glavnih problema. Tako porodiljna naknada i ovisi od županije do županije a zakonska regulativa skoro da ne dotiče poslodavce u privatnom sektoru koji skoro bez ikakvih poteškoća mogu trudnoj zaposlenici dati otkaz.

"Žene moraju za početak biti upoznate s pravima, bez obzira kakva ona bila, jer velika većina njih ne koristi ni one dostupne mogućnosti. Većim angažmanom porodilja, pa i kroz projekte poput ovog u Kiseljaku, može se stvoriti veći pritisak na zakonodavce da se neki pomak u zaštiti majki ipak ostvari" kazala je prva od planiranih predavača, Kristina Josipović.

Međutim, osim konkretnih savjeta ili treninga, ono u što smo se i sami uvjerili je da budućim majkama, posebno prvorotkinjama, znači prije svega podrška, iskren osmjeh i naravno savjet "iz prve ruke". Po reakcijama sudionica prvog treninga, one jedva čekaju sljedeći susret jer će ovaj projekt zasigurno barem olakšati njihova slatka isčekivanja!

  • IMG_5847
  • IMG_5852
  • IMG_5858
  • IMG_5861
  • IMG_5863
  • IMG_5865
  • IMG_5886
  • IMG_5890
  • IMG_5891

 

artinfo.ba

Foto: Renata H

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17