• LEDA 2

za web-smuki1-1.jpg

 

Nakon obilnih kiša, uslijedile su visoke temperature. One su rezultirale najezdom zmija u BiH, a tako i na širem području Kiseljaka.

Najopasnija zmija koja obitava na našim prostorima je poskok, no količina otrova koji proizvodi ne može ubiti čovjeka u periodu od nekoliko sati.Najveću količinu otrova proizvede početkom sezone.

U BIH živi 14 vrsta zmija, a od toga su tri otrovne. Uz poskoka, to su još šargan i balkanski šargan. Otrovnice je najlakše razlikovati po obliku glave, jer imaju potpuno drugačiji izgled glave od neotrovnica.

Poskok je dug otprilike od 60 do 90 centimetara, a karakterističan je po rogu na vrhu glave. Mužjaci imaju pepeljasto sivu boju, dok su ženke smeđe. Na leđima imaju cik-cak liniju.

Šargan je manji od poskoka i planinska je vrsta. No, njegov otrov, kao ni otrov balkanskog šargana nije toliko jak da ubije čovjeka, premda uzrokuje zdravstvene poteškoće.

Ostale vrste zmija koje obitavaju na našim prostorima : bjelica, kaspijski smuk, šilac,smukulja, obični smuk, zmija leopard,  četveroprugasti smuk, zmija mačka, bjelouška, ribarica i crnostrik.

Najčešća zmija na našim prostorima je smukulja ili smoco.Odrasli su obično od 70 do 75 centimetara, no nekad mogu biti i veći. Ženke su veće od mužjaka. Ugriz ove zmije je bezopasan. Ženke su više sive boje, dok su mužjaci smeđi. Iznad glave ima veće mrlje. Voli se gijati, ali izbjegava velike vrućine. Relativno je spora, a za vrijeme toplijeg vremena aktivna je noću. Većinom se hrani gušterima.

 

 

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • LEDA

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • LEDA

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17