ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

rijeka most kis

Foto: Ilustracija

Prema riječima Nijaza Bunje, pomoćnika Načelnika i rukovoditelja Službe civilne zaštite u Kiseljaku zasad nema opasnosti od poplava. Kako je kazao za artinfo, sukladno najavama i obavijestima Federalnog hidrometeorološkog zavoda kao i Županijske te Federalne uprave civilne zaštite, u protekli je petak zasjedao Štab civilne zaštite općine Kiseljak te je donesena odluka da se obiđu sva potencijalno kritična mjesta odnosno naselja koja su u prošli najviše imala problema s izlijevanjem vode. Ovi koraci su kako je kazao odrađeni u subotu, odnosno produbljena su određena korita, te su prekontrolirane najkritičnije točke od kojih su neke na Gromiljaku, Višnjici, Bilalovcu a nabavljene su i dodatne količine pijeska koje će u slučaju potrebe biti dostupne općinskim službama ali i na raspolaganju stanovništvu.

"Zasad ništa nije kritično, ni padaline nisu strašne, učinili smo sve što je u našoj moći, vodostaji nisu puno povećani ali svakako da ih nastavljamo pratiti kao i dežurati kod mosta odnosno brane u središtu Kiseljaka", kazao je Bunjo.

Iako je trenutno stanje vodostaja rijeka Bosne i Fojnice u normalnim granicama (Bosna - 52 cm, Fojnica - 24 cm), iz Službe civilne zaštite Općine Visoko apeliraju da se u slučajevima određenih začepljenja potoka izvrši njihovo čišćenje i pročepljavanje, pod uvjetom da takva aktivnost ne predstavlja opasnost za ljude.
Ukoliko se uoči nekontrolirani tok vode u blizini kuća, na livadama, nadležna Služba poručuje da se uz pomoć alata prokopaju kanalići kako bi se kontrolirao tok vode, priopćeno je iz Općine Visoko.
Mole se stanovnici općine Visoko da ne bacaju otpatke u riječna i ostala korita, kako ne bi doveli do začepljenja i dodatnih šteta.
Obilaskom šireg rejona općine Visoko, primjećeno je da, naročito poslije padavina, postoje određeni problemi uzrokovani izlijevanjem voda, koji u krajnjoj mjeri mogu dovesti kako do nanošenja štete na imovini građana, tako i do pojave odrona, klizišta ili drugih problema većih razmjera.
Federalni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje da u razdoblju od 12. do 15. svibnja, Bosnu i Hercegovinu očekuju velike količine padalina, u Središnjoj Bosni od 40 do 80 litara po kvadratnom metru. S obzirom na to da je područje općine Visoko podložno poplavama, te se zbog obilnih padalina očekuje porast vodostaja Fojnice i Bosne, kao i njihovih pritoka (potoka), Služba civilne zaštite ponovno obavještava vijeća mjesnih zajednica i građane o potrebi poduzimanja preventivnih mjera, a sve u cilju sprečavanja širenja opasnosti i smanjenja posljedica koje mogu biti prouzrokovane obilnim padalinama.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17