× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

tilea

PROMO

 

 

Osnova života

Voda je osnova života. Sve životinje i biljke pa i čovjek se sastoje od vode.

Ukoliko čovjek izgubi dva posto vode od cjelokupne mase svog tijela, kod njega se javlja snažna žeđ, ako se postotak gubitka vode poveća do 10, počinju halucinacije a pri gubitku 12 posto ne može se oporaviti bez liječničke pomoći. Pri gubitku 20 posto vode čovjek umire. Zanimljivo je da je potreba za vodom na drugom mjestu, poslije kisika. Stoga ne čudi podatak da tijekom života čovjek popije otprilike 35 tona vode. Ukoliko nam je organizam i za samo 2% dehidriran, osjećati i djelovati ćemo starije i umornije.

Za oštar um, glatku kožu i bolje zdravlje potrebna nam je voda. Naime, zaboravite na ono staro pravilo – piti osam čaša vode dnevno, jer je dokazano da zdrav čovjek svu potrebnu količinu vode unese hranom u organizam i napitcima. Osjećaj žeđi bi ipak trebao biti pravi pokazatelj nedostatka tekućine u organizmu.

Ukoliko ste se iznojili vježbanjem, boravkom na visokim temperaturama, zimi u pregrijanim prostorijama ili uzimate lijekove, potrebno je pojačano piti tekućinu, a ponajbolje vodu.

Većina djece pije vrlo malo tekućine. Organizam treba veliku količinu tekućine da bi mogao ispravno funkcionirati. Dijete u vrtićkoj dobi bi trebalo popiti barem litru tekućine dnevno.
Idealno piće za utažiti žeđ je voda, bilo mineralna ili obična voda. Djeca koja se od malena naviknu na vodu piju je bez problema i kasnije. Biljni i voćni čajevi su također preporučljivi.

 

94E0A302-6D82-4090-AB9D-03A1217D8BEC.jpg

Mineralna voda


Mineralna voda je izuzetno korisna kao zamjena ne samo za vodu koja se prirodno gubi iz organizma, nego i pomaže u održavanju balansa elektrolita, jer je mineralna voda bogata elektrolitima (mineralima) koji su prirodno rastvoreni u njoj.

Minerali iz vode se mnogo bolje apsorbiraju od minerala iz hrane.

Pored ostalog mineralna voda pomaže detoksikaciji, čišćenju organizma, tj. borbi protiv raznih štetnih supstanci.

Ove vode dolaze iz dubokih slojeva zemlje gdje dolaze u kontakt sa stijenama. Taj kontakt rastvara minerale iz stijena i kada voda izvire ponovo na površinu, dobivamo vodu bogatu mineralima i drugim tvarima. A, mi ne možemo bez njih jer naše tijelo i sve njegove funkcije zavise od prirodnih minerala.

 

530C60AD-89C5-43D4-836E-0AE8EEFEBA1E.jpg

TILEA OKUSI

 

Tilea Limeta-Kiwano

Tilea Limeta-Kiwano je aromatizirana verzija Tilea mineralne vode u kojoj se spaja sve ono najbolje iz Tilea mineralne vode i laganog okusa limete i kiwana. Sa samo 18 kalorija u 100ml spada u “light” kategoriju te je najbolje osvježenje za svaki vrući dan.

Limeta poboljšava varenje, sprečava zatvor i urinarne infekcije, ublažava respiratorne tegobe, a korisna je i za mršavljenje. Limeta citrusno voće zelene kore i svijetlozelene pulpe, često se poistovjećuje sa limunom, jer imaju sličan izgled i miris. Međutim, limeta pripada drugoj vrsti citrusa. Oko 100gr limete sadrži 30 kalorija, 11 g ugljenih hidrata, 1,7 gr šećera, 0,2 gr masti, 0,7 gr proteina i čak 29 mg vitamina C. Ovo voće je najkiselije i odlikuje se veoma snažnim antibakterijskim svojstvima.

Kiwano je prvenstveno dobar izvor vitamina C, kalija i željeza. Ostali minerali prisutni u manjim količinama su magnezij, fosfor, cink, bakar, kalcij i natrij. Sjemenke sadrže niz masnih kiselina, uključujući linolnu i oleinsku masnu kiselinu. Linolna kiselina je jedna od omega-6 masnih kiselina koje su bitne za ljudsko zdravlje.


Tilea Zova-Limun

Zova ili bazga (lat. Sambucus nigra), koja je tisućama godina u službi čovjeka, spada među najstarije korištene i najljekovitije biljke u Europi. Još je Hipokrat govorio da mu zova može biti zamjena za sve lijekove. Stari Europljani, ali i Indijanci, koristili su je u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripa. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice zova, a najznačajnije su crna i crvena. Kod nas se najčešće koristi crna. Cvjetovi zove bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našem planetu. Limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati super hranom. Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

 

Tilea Jabuka

Jabuke su nam svima dobro poznato voće, koje uspijevaju u skoro svim klimatskim uvjetima. Jabuke imaju izražena antioksidativna svojstva, što je vrlo bitno za kardiovaskularni sustav i njegovu zaštitu. Antioksidativnim svojstvima doprinosi i umjerena količina vitamina C prisutnog u jabukama. Istraživanja su dokazala pozitivan učinak jabuka na zdravlje krvo-žilnog sustava zbog prisustva vlakana (pektin) i polifenola.

Redovita konzumacija jabuka dokazano smanjuje razinu LDL kolesterola. Novija istraživanja povezuju konzumaciju jabuka s boljom regulacijom razine šećera u krvi, što se povezuje s djelovanjem flavonoida na usporavanje probave ugljikohidrata, smanjenje apsorpcije glukoze iz probavnog trakta i stimulaciju gušterače na jače lučenje inzulina.


Tilea Orange

Dostupna je tijekom cijele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava i odličnog okusa. Sve to ju čini jednom od najpopularnijih vrsta voća. Naranča je citrusno voće okruglog oblika, grublje narančaste kore i sočnog narančastog mesa. Okus naranče može biti sladak, gorak ili kiseo, ovisno o vrsti naranče. Također se razlikuje i debljina vanjske kore i unutarnjeg bijelog dijela (albedo) koji razdvaja kriške naranče. Najslađe vrste naranče su valencija, jaffa i navel te su najbolji izbor za izradu sokova.

Naranče su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna naranča (130g) sadrži gotovo 100% preporučene dnevne vrijednosti unosa vitamina C. Naranča je dobar izvor vlakana. U što većoj mjeri jedite i albedo (bijeli unutarnji dio) jer obiluje flavonoidima i drugim antikancerogenim spojevima. U naranči ćete pronaći puno vitamina A, B, amino kiselina, beta karotena, pektina, kalija, folne kiseline, kalcija, cinka, željeza, mangana, fosfora i natrija.

Tilea Cola mix

Cola je gazirano, osvježavajuće, bezalkoholno piće od biljnih ekstrakata. Za sve ljubitelje gaziranih pića i slatkih napitaka, cola je idealan izbor. Zbog svoje teksture i sastava, ova pića su odlična gastronomska podrška za slavlja, zabave ali i savršeno osvježenje u svim drugim prilikama.

 

0F2B98BD-E796-4D5B-BB5C-3538AD6A8DE1.jpg

 

 

VODA U TRUDNOĆI

Koliko vode nam je potrebno?

Optimalni minimum koliko vode trudnica treba da pije tokom dana iznosi od 1.8 do 2.5 l, a treba imati na umu da je poželjno piti više vode ukoliko vježbate i kada je toplo vrijeme, jer se više znojite, ali i kada boravite u toploj prostoriji u kojoj je suh zrak. Stoga ne zaboravite da uvijek nosite flašicu vode sa sobom gdje god da idete.

Ukoliko imate bilo kakav problem, sa bubrezima, povišenim pritiskom i slično, konzultirajte se sa vašim doktorom, koji će vam preporučiti koliko bi trebalo piti vode s obzirom na vašu bolest.

Koliko često treba piti vodu?

Rasporedite unos tečnosti tokom čitavog dana, umjesto da pijete velike količine nekoliko puta na dan
Najbolje bi bilo da rasporedite unos tečnosti tijekom čitavog dana, umjesto da pijete velike količine nekoliko puta na dan. Orijentirajte se prema broju obroka i uz svaki popijte čašu-dvije vode ili napunite preporučenu količinu u flašu, jer ćete tako najbolje kontrolirati koliko ste popili, ali vodite računa da po malo konzumirate u tijeku dana.

Ne čekajte da ožednite, pa da tek onda pijete vodu. Neke osobe ne osjećaju žeđ, čak i kada su dehidrirali, dok je za druge to prvi znak blage dehidracije.

 Izbjegavajte piti vodu neposredno prije spavanja, jer ćete zbog toga često ustajati tijekom noći. Odlazak u toalet tijekom noći glavni je razlog problema sa spavanjem u toku trudnoće.

 

IMG_0899.JPG


Rekreacija i sport


Hidratacija organizma, odnosno pravilan unos vode u organizam, toliko je esencijalna za život da o tome uopće nema dvojbe. No potrebnu količinu tekućine nije lako procijeniti, osobito ako se bavimo redovitom tjelesnom aktivnošću, bilo kao sportaš ili rekreativac, kada su nam individualne potrebe izvan standarda.

Rano prepoznavanje poremećaja zbog manjka tekućine i elektrolita u organizmu ili sasvim izostaje u ranijim fazama ili navodi na pogrešne zaključke. Vježbači često ne piju dovoljno tekućine ili čak uopće ne piju niti za vrijeme duljih treninga. Jedno novije istraživanje pokazuje kako je nedovoljan unos tekućine to izraženiji što su vježbači stariji. Dovoljan unos tekućine za vrijeme vježbanja kao i prije i poslije vježbanja nužan je za postizanje optimalnih rezultata i za prevenciju dehidracije sa svim potencijalnim zdravstvenim posljedicama.

 

 IMG_0642.jpg

 

 

Tilea d.o.o.
Gromiljak b.b. 71250 Kiseljak Bosnia & Herzegovina

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Tel. +387 30 872 336 Fax. +387 30 872 337

 

 

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

tilea

PROMO

 

 

Osnova života

Voda je osnova života. Sve životinje i biljke pa i čovjek se sastoje od vode.

Ukoliko čovjek izgubi dva posto vode od cjelokupne mase svog tijela, kod njega se javlja snažna žeđ, ako se postotak gubitka vode poveća do 10, počinju halucinacije a pri gubitku 12 posto ne može se oporaviti bez liječničke pomoći. Pri gubitku 20 posto vode čovjek umire. Zanimljivo je da je potreba za vodom na drugom mjestu, poslije kisika. Stoga ne čudi podatak da tijekom života čovjek popije otprilike 35 tona vode. Ukoliko nam je organizam i za samo 2% dehidriran, osjećati i djelovati ćemo starije i umornije.

Za oštar um, glatku kožu i bolje zdravlje potrebna nam je voda. Naime, zaboravite na ono staro pravilo – piti osam čaša vode dnevno, jer je dokazano da zdrav čovjek svu potrebnu količinu vode unese hranom u organizam i napitcima. Osjećaj žeđi bi ipak trebao biti pravi pokazatelj nedostatka tekućine u organizmu.

Ukoliko ste se iznojili vježbanjem, boravkom na visokim temperaturama, zimi u pregrijanim prostorijama ili uzimate lijekove, potrebno je pojačano piti tekućinu, a ponajbolje vodu.

Većina djece pije vrlo malo tekućine. Organizam treba veliku količinu tekućine da bi mogao ispravno funkcionirati. Dijete u vrtićkoj dobi bi trebalo popiti barem litru tekućine dnevno.
Idealno piće za utažiti žeđ je voda, bilo mineralna ili obična voda. Djeca koja se od malena naviknu na vodu piju je bez problema i kasnije. Biljni i voćni čajevi su također preporučljivi.

 

94E0A302-6D82-4090-AB9D-03A1217D8BEC.jpg

Mineralna voda


Mineralna voda je izuzetno korisna kao zamjena ne samo za vodu koja se prirodno gubi iz organizma, nego i pomaže u održavanju balansa elektrolita, jer je mineralna voda bogata elektrolitima (mineralima) koji su prirodno rastvoreni u njoj.

Minerali iz vode se mnogo bolje apsorbiraju od minerala iz hrane.

Pored ostalog mineralna voda pomaže detoksikaciji, čišćenju organizma, tj. borbi protiv raznih štetnih supstanci.

Ove vode dolaze iz dubokih slojeva zemlje gdje dolaze u kontakt sa stijenama. Taj kontakt rastvara minerale iz stijena i kada voda izvire ponovo na površinu, dobivamo vodu bogatu mineralima i drugim tvarima. A, mi ne možemo bez njih jer naše tijelo i sve njegove funkcije zavise od prirodnih minerala.

 

530C60AD-89C5-43D4-836E-0AE8EEFEBA1E.jpg

TILEA OKUSI

 

Tilea Limeta-Kiwano

Tilea Limeta-Kiwano je aromatizirana verzija Tilea mineralne vode u kojoj se spaja sve ono najbolje iz Tilea mineralne vode i laganog okusa limete i kiwana. Sa samo 18 kalorija u 100ml spada u “light” kategoriju te je najbolje osvježenje za svaki vrući dan.

Limeta poboljšava varenje, sprečava zatvor i urinarne infekcije, ublažava respiratorne tegobe, a korisna je i za mršavljenje. Limeta citrusno voće zelene kore i svijetlozelene pulpe, često se poistovjećuje sa limunom, jer imaju sličan izgled i miris. Međutim, limeta pripada drugoj vrsti citrusa. Oko 100gr limete sadrži 30 kalorija, 11 g ugljenih hidrata, 1,7 gr šećera, 0,2 gr masti, 0,7 gr proteina i čak 29 mg vitamina C. Ovo voće je najkiselije i odlikuje se veoma snažnim antibakterijskim svojstvima.

Kiwano je prvenstveno dobar izvor vitamina C, kalija i željeza. Ostali minerali prisutni u manjim količinama su magnezij, fosfor, cink, bakar, kalcij i natrij. Sjemenke sadrže niz masnih kiselina, uključujući linolnu i oleinsku masnu kiselinu. Linolna kiselina je jedna od omega-6 masnih kiselina koje su bitne za ljudsko zdravlje.


Tilea Zova-Limun

Zova ili bazga (lat. Sambucus nigra), koja je tisućama godina u službi čovjeka, spada među najstarije korištene i najljekovitije biljke u Europi. Još je Hipokrat govorio da mu zova može biti zamjena za sve lijekove. Stari Europljani, ali i Indijanci, koristili su je u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripa. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice zova, a najznačajnije su crna i crvena. Kod nas se najčešće koristi crna. Cvjetovi zove bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našem planetu. Limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati super hranom. Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

 

Tilea Jabuka

Jabuke su nam svima dobro poznato voće, koje uspijevaju u skoro svim klimatskim uvjetima. Jabuke imaju izražena antioksidativna svojstva, što je vrlo bitno za kardiovaskularni sustav i njegovu zaštitu. Antioksidativnim svojstvima doprinosi i umjerena količina vitamina C prisutnog u jabukama. Istraživanja su dokazala pozitivan učinak jabuka na zdravlje krvo-žilnog sustava zbog prisustva vlakana (pektin) i polifenola.

Redovita konzumacija jabuka dokazano smanjuje razinu LDL kolesterola. Novija istraživanja povezuju konzumaciju jabuka s boljom regulacijom razine šećera u krvi, što se povezuje s djelovanjem flavonoida na usporavanje probave ugljikohidrata, smanjenje apsorpcije glukoze iz probavnog trakta i stimulaciju gušterače na jače lučenje inzulina.


Tilea Orange

Dostupna je tijekom cijele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava i odličnog okusa. Sve to ju čini jednom od najpopularnijih vrsta voća. Naranča je citrusno voće okruglog oblika, grublje narančaste kore i sočnog narančastog mesa. Okus naranče može biti sladak, gorak ili kiseo, ovisno o vrsti naranče. Također se razlikuje i debljina vanjske kore i unutarnjeg bijelog dijela (albedo) koji razdvaja kriške naranče. Najslađe vrste naranče su valencija, jaffa i navel te su najbolji izbor za izradu sokova.

Naranče su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna naranča (130g) sadrži gotovo 100% preporučene dnevne vrijednosti unosa vitamina C. Naranča je dobar izvor vlakana. U što većoj mjeri jedite i albedo (bijeli unutarnji dio) jer obiluje flavonoidima i drugim antikancerogenim spojevima. U naranči ćete pronaći puno vitamina A, B, amino kiselina, beta karotena, pektina, kalija, folne kiseline, kalcija, cinka, željeza, mangana, fosfora i natrija.

Tilea Cola mix

Cola je gazirano, osvježavajuće, bezalkoholno piće od biljnih ekstrakata. Za sve ljubitelje gaziranih pića i slatkih napitaka, cola je idealan izbor. Zbog svoje teksture i sastava, ova pića su odlična gastronomska podrška za slavlja, zabave ali i savršeno osvježenje u svim drugim prilikama.

 

0F2B98BD-E796-4D5B-BB5C-3538AD6A8DE1.jpg

 

 

VODA U TRUDNOĆI

Koliko vode nam je potrebno?

Optimalni minimum koliko vode trudnica treba da pije tokom dana iznosi od 1.8 do 2.5 l, a treba imati na umu da je poželjno piti više vode ukoliko vježbate i kada je toplo vrijeme, jer se više znojite, ali i kada boravite u toploj prostoriji u kojoj je suh zrak. Stoga ne zaboravite da uvijek nosite flašicu vode sa sobom gdje god da idete.

Ukoliko imate bilo kakav problem, sa bubrezima, povišenim pritiskom i slično, konzultirajte se sa vašim doktorom, koji će vam preporučiti koliko bi trebalo piti vode s obzirom na vašu bolest.

Koliko često treba piti vodu?

Rasporedite unos tečnosti tokom čitavog dana, umjesto da pijete velike količine nekoliko puta na dan
Najbolje bi bilo da rasporedite unos tečnosti tijekom čitavog dana, umjesto da pijete velike količine nekoliko puta na dan. Orijentirajte se prema broju obroka i uz svaki popijte čašu-dvije vode ili napunite preporučenu količinu u flašu, jer ćete tako najbolje kontrolirati koliko ste popili, ali vodite računa da po malo konzumirate u tijeku dana.

Ne čekajte da ožednite, pa da tek onda pijete vodu. Neke osobe ne osjećaju žeđ, čak i kada su dehidrirali, dok je za druge to prvi znak blage dehidracije.

 Izbjegavajte piti vodu neposredno prije spavanja, jer ćete zbog toga često ustajati tijekom noći. Odlazak u toalet tijekom noći glavni je razlog problema sa spavanjem u toku trudnoće.

 

IMG_0899.JPG


Rekreacija i sport


Hidratacija organizma, odnosno pravilan unos vode u organizam, toliko je esencijalna za život da o tome uopće nema dvojbe. No potrebnu količinu tekućine nije lako procijeniti, osobito ako se bavimo redovitom tjelesnom aktivnošću, bilo kao sportaš ili rekreativac, kada su nam individualne potrebe izvan standarda.

Rano prepoznavanje poremećaja zbog manjka tekućine i elektrolita u organizmu ili sasvim izostaje u ranijim fazama ili navodi na pogrešne zaključke. Vježbači često ne piju dovoljno tekućine ili čak uopće ne piju niti za vrijeme duljih treninga. Jedno novije istraživanje pokazuje kako je nedovoljan unos tekućine to izraženiji što su vježbači stariji. Dovoljan unos tekućine za vrijeme vježbanja kao i prije i poslije vježbanja nužan je za postizanje optimalnih rezultata i za prevenciju dehidracije sa svim potencijalnim zdravstvenim posljedicama.

 

 IMG_0642.jpg

 

 

Tilea d.o.o.
Gromiljak b.b. 71250 Kiseljak Bosnia & Herzegovina

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Tel. +387 30 872 336 Fax. +387 30 872 337

 

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.