iz kiseljak

Jučer je u prisustvu velikog broja zvanica iz javnog života Kiseljaka i BiH postavljen kamen temeljac za Vakufsko-poslovni centar Divanhana. Radi se o objektu koji će imati višestruku namjenu, te koji će biti samoodrživ, piše novum.ba
Voditelj programa bio je Neđad Topalović, književnik iz Kiseljaka, a kako je napomenuo vakufi su jedna od najznačajnijih institucija, kako u okviru islama, tako i u okviru BiH jer cijeli niz gradova i mjesta u svom nazivu nozi pojam "vakuf" što govori o tome koliko su vakufi ukorijenjeni u našem društvu.
Prisutnima se na početku obratio Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, te se zahvalio svim institucijama i pojedincima koji rade na očuvanju vakufa.
"U lično ime i ime Islamske zajednice želim da se zahvalim posebno Adnanu Ertenu i da ga zamolim da bude sa nama u slijedećm periodu i pomogne nam u oživljavanju vakufa i osmanlijske kulture i arhitekture u BiH" rekao je između ostalog Zaimović, te najavio otvorenje Aladže džamije u Foči i zvanično otvorenje rekonstruisane Šarene džamije u Travniku.
Također prisutnima se obratio i Tahir Lendo koji je pozdravio napore Republike Turske, Vakufske direkcije i IZ u BiH na obnovi vakufskih objekata.
"Ja se nadam da ćemo sa našom braćom iz Turske napraviti jedan dobar objekat koji će služiti svojoj svrsi i namjeni. Dok imamo vakufe i vakife mi smo sigurni da ćemo ekonomski i na svaki drugi način rasti i da ćemo zajedno, kako to činimo u ovom periodu, obnavljati ono što su nam vakifi ostavili, a što je uništeno. Zadaća svih nas je da obnovimo ono što su nam ostavili vakifi", rekao je Lendo.
Inače izgradnja Divanhane trajat će 300 dana, a sredstva su obezbijeđena iz Generalne vakufske direkcije Republike Turske, te Vakufske direkcije IZ u BiH. Kako su nam rekli iz MIZ Kiseljak planirano je da bude utrošeno preko 400.000 KM za izgradnju Divanhane u sklopu koje je planirano otvaranje slastičarne, dok bi na drugom spratu trebale biti prostorije za boravak.

 

img.jpg


Na ovaj način bi se mogla ostvariti svojevrsna održivost objekta o čemu je govorio Adnan Ertem, direktor Generalne direkcije Vakufa iz Turske.Ertem je poručio da izgradnja vakufskih objekata treba da bude takva da donosi određenu dobit, te da je u stanju sama sebe da izdržava.
"Ne možemo uvijek utvrditi na koji način će se materijalno dobro pretvarati u korist, tako da ukoliko odlučite da učinite neki hajr trebalo bi da nađete način kako da se vakuf održava. Osmanlije su po tom principu ostavljavi svoje vakufe i ti su vakufi uspjeli opstati do današnjeg dana. Takva je i DIvanhana, koja bi trebala da ostvari dohodak, kako bi se objekat mogao sam finansirati i vjerujem da će Divanhana donijeti doprinos kada je u pitanju Islamska zajednica",rekao je Ertem.
Ertem je uz sarajevskog muftiju Ljevakovića, glavnog imama MIZ Kiseljak Kenana ef. Bajrića, Nermina Merhemića, predsjednika MIZ Kiseljak, Senaida Zaimovića, direktora Vakufske direkcije u BiH i Halduna Koca položio kamen temeljac za Divanhanu.

Tekst i foto:novum.ba

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17