hvo oznaka

 

"Već su se pojavili popisi kandidata kojima bi se trebala dodijeliti 'Medalja otpora' koja ima status ratnog priznanja i odlikovanja. A kandidiranje za dodjelu ovog vrlo važnog ratnog priznanja je upitno", rečeno je u priopćenju inicijativnog odbora za utemeljenje Udruge "Organizator otpora HVO Travnik".

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"U javnosti federalnog dijela Bosne i Hercegovine već neko vrijeme je aktualna nova kategorija braniteljske populacije. Pravni temelj za tu novu kategoriju nalazi se u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovi obitelji ('Službene novine Federacije BiH' br. 90/17). Ovim izmjenama i dopunama uvedena je nova kategorije branitelja 'Organizator otpora'.

Po navedenom Zakonu to su osobe koje su organizirale i rukovodile u pripremi za obranu i u obrani Bosne i Hercegovine, najmanje 100 dana, u razdoblju od 18.09.1991. g. do 09.04.1992. godine, i uz to bili pripadnici Oružanih snaga ili državnih organa ili institucija vezanih za obranu Bosne i Hercegovine najmanje dvije godine, a čiji je status potvrđen od strane Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.

Ništa u svemu ovome ne bi bilo sporno da se već nisu pojavili popisi, ne organizatora otpora, već kandidata kojima bi trebalo dodijeliti 'Medalju otpora' koja ima status ratnog priznanja i odlikovanja. To kao i svako drugo odlikovanje povlači i određena prava.

Interesantno je da je za Travnik već predloženo da to budu četiri pripadnika iz reda Hrvatskog vijeća obrane, čak su i imenovani.

Ovo kandidiranje za dodjelu jednog vrlo važnog ratnog priznanja je u najmanju ruku vrlo upitno i s aspekta onoga tko je predlagao kao i samih predloženih osoba.

Sasvim sigurno u oba ta slučaja, tom prilikom su zaobiđene osobe koje su itekako relevantne i kompetentne kada je u pitanju materija i navedeno razdoblje na području općine Travnik.

Stoga je jedan broj upravo takvih osoba pokrenuo inicijativu za utemeljenje udruge 'Organizator otpora HVO Travnik' koju će utemeljiti deset osnivača, a članovi će moći biti i svi ostali koji su zaista bili organizatori uz dokaz onoga što su radili.

Nastojat će se onemogućiti ulazak i članstvo u udrugu onima koji u ovu kategoriju ne spadaju, odnosno bilo koga tko po samoj definiciji, ali i aktivnostima ne bi mogao biti član jedne takve udruge.

Puno toga u ovom slučaju onima koji se zaista mogu zvati i jesu bili organizatori otpora u Travniku nije jasno.

Od toga kako se došlo do broja od četiri pripadnika HVO za općinu Travnik, tko je to određivao i po kojim kriterijima? Na kraju tko je pristao na tako nešto i po čijem ovlaštenju je mogao razgovarati u to ime? Taj sigurno nije bio ovlašten za tako nešto. Toliko je puno nepoznanica i tajnovitosti da samim tim izaziva puno nedoumica i sumnji u namjere onih koji su to radili. Zašto toliko tajni za jednu časnu kategoriju branitelja?

Nakon utemeljenja udruge organizatora otpora oni će sami predložiti kandidate za navedeno ratno priznanje i odličje", navodi se u priopćenju.

 

artinfo.ba | preuzeto s portala bljesak.info

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17