× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open

hvo kis

Počele svečanosti obilježavanja 27. obljetnice osnutka HVO HB i 14. obljetnice 1. pješačke pukovnije OS BiH

Misom zadušnicom u Crkvi sv. Ilije Proroka, mimohodom s ratnim zastavama postrojbi HVO-a , polaganjem vijenaca pred središnjim spomen obilježjem te izložbom ratnih fotografija u Kiseljaku je večeras započela središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne te 14. obljetnice osnutka 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.
Predvodeći misno slavlje u prepunoj župnoj crkvi u Kiseljaku nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić naglasio je kako je cilj ovakvih okupljanja prisjetiti se žrtvama te im zahvaliti što su svoje živote utkali u naš opstanak na ovim prostorima.“ Naša gruda ima svoju cijenu kao i naša domovina. Ona je plaćena životima naših poginulih branitelja. Natopljena je njihovom krvlju, a mi je danas olako napuštamo. Prenosimo budućim naraštajima što se ovdje dogodilo kako bi naučili cijeniti žrtvu svojih predaka. Narod koji ne zna cijeniti svoje korijene, nema budućnosti“, istaknuo je kardinal Puljić.


U pratnji orkestra OS BIH , pripadnici OS BiH koje baštine tradiciju HVO-a spustili su se ulicama Kiseljaka do središnjeg spomen obilježja noseći ratne zastave postrojbi HVO-a. Pred spomenikom su se zajedno s bivšim pripadnicima HVO-a, obiteljima poginulih branitelja, udrugama proizašlih iz Domovinskog rata te hrvatskim političkim predstavnicima na čelu sa ministricom obrane Marinom Pendeš poklonili uspomeni na poginule hrvatske branitelje Središnje Bosne.

Izložbom ratnih fotografija, mnogi su večeras evocirali uspomene na HVO, okolnosti njegova nastanka kao i ulogu koju je odigrao u obrani hrvatskog naroda. „Gledajući ove fotografije ne mogu ne biti emotivan i sjetiti se najprije naših poginulih zahvaljujući čijom žrtvi smo se izborili za opstanak dok borba za našu jednakopravnost još traje“, kazao je na početku izložbe Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. O samoj izložbi je govorio bojnik Ivan Dugandžić, časnik za civilno- vojnu suradnju 1. Pješačke pukovnije i urednik vojnog glasila „Gardist“. Naglasio je kako je u Kiseljaku zbog ograničenog prostora postavljen dio izložbe Informacijsko dokumentacijskog centra koja se prvi put mogla vidjeti u Mostaru prije dvije godine. „Izložba na 56 panoa donosi preko 100 fotografija iz različitih izvora, od naših postrojbi do privatnih arhiva i prikazuje dio naše nedavne povijesti, od raspada bivše Jugoslavije do posljednjih vojno- redarstvenih operacija“, kazao je uz ostalo Dugandžić, podsjećajući okupljene da je u Domovinskom ratu pokrenuto više od 70 glasila te 28 radio postaja s ciljem promicanja istine o stradanju Hrvata i borbi ovog naroda za goli opstanak.
O izložbi i značaju ustroja HVO-a govorio je i ratni ministar obrane Vladimir Šoljić. „Naša je borba krenula od zaustavljanja tenkova HVO-a u Hercegovini, nastavila se diljem naše Domovine. Krenuli smo bez ikakvog iskustva vojnog, ali imali smo cilj i dokazali da narod koji zna što želi i bori se za to može pobijediti i tadašnju u svijetu četvrtu vojnu silu“, istaknuo je uz ostalo Šoljić.
Večerašnje svečanosti nastupom su uveličali članice Klape Dišpet te vojni orkestar 1. pješačke pukovnije OS BiH.

 

IM/AP artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.