gromiljak crkva hrt

 Korizmenu akciju već 13 godina s ciljem jačanja zajedništva u  katolicima u BiH provodi Katolička crkva i Caritas Hrvatske

Današnja treća korizmena nedjelja za vjernike župe Imena Marijina u Gromiljaku, nekoliko kilometara udaljene od središta Kiseljaka, smještene uz prometnicu Kiseljak- Busovača, bila je posebno svečana.

U istoimenoj župnoj crkvi euharistijskim misnim slavljem završen je Tjedan solidarnosti, korizmena akciju koju 13 godinu zaredom, s ciljem jačanja zajedništva s crkvom i ljudima u BiH provodi Katolička crkva u Hrvatskoj i Caritas Hrvatske. Uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji, te prijenos na Radio Mariji i Radiju Herceg- Bosne, euharistijsko misno slavlje kojeg je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, a propovijedao mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski i predsjednik Caritasa Hrvatske, mogli su pratiti vjernici u cijelome svijetu, uključujući i vjernike ove župne zajednice koji su rasuti po svijetu.

Riječi dobrodošlice mnoštvu vjernika iz Gromiljaka kao i mnogih drugih srednjobosanskih župa, svećenicima iz Hrvatske, ravnateljima župnih Catitasa u BiH na čelu s predsjednikom mons. Tomom Kneževićem, predsjednikom Caritasa BiH, svećenicima Kreševskog dekanata, predstavnicima Državnog ureda za Hrvate izvan RH predvođenim Žanom Ćorić, savjetnicom s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH, kao i hrvatskim političkim i predstavnicima medija uputio je don Ilija Karlović, gromiljački župnik. „Već 13 godina Katolička crkva u Hrvatskoj i Caritas Hrvatske provode akciju Tjedan solidarnosti čiji je cilj ojačati duhovno zajedništva s katolicima u BiH. Vrhunac te akcije je današnja euharistija u našoj župi“, istaknuo je gromiljački župnik.

Nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić pozvao je na molitvu za Caritas koji je ljubav, ali i jačanje vjere i zajedništva koji će pomoći ostanku i opstanku vjernika katolika u Gromiljaku kao i ostalim župama vrhbosanske nadbiskupije. O važnosti duha solidarnosti i zajedništva među katolicima u Hrvatskoj i BiH u današnje vrijeme migracija i odlaska u svojoj je propovjedio govorio i mons. Josip Mrzljak, predsjednik Caritasa Hrvatske.

„Jedan dio nas živi u Hvarskoj, drugi dio u BiH, ali jedan značajan dio, potvrđuju to statistike, po cijelome svijetu. U ovo korizmene vrijeme posebno je važno jačati naše duhovno zajedništvo kao i solidarnost koju na poseban nači njegujemo prema vjernicima katolicima u BiH“, poručio je vjernicima u prepunoj župnoj crkvi u Gromiljaku mons. Josip Mrzljak, predsjednik Caritasa RH. Misno slavlje svojim je nastupom uveličao gromiljački župni zbor.


U predstavljanju župe Imena Marijina koje je također emitirano na HRT-u istaknuto je kako je župa Gromiljak osnovana 1876 godine, odvajanjem od župe Brestovsko. Nakon posljednjeg blagoslova kuća, u Gromiljaku je živjelo 1800 vjernika u ukupno 656 katoličkih obitelji koje u skoro svim naseljima župe žive skladno i u miru s Bošnjacima ovog kraja. Iako trend odlaska nije zaobišao ni ovu župu, u odnosu na odnosu većinu župa Vrhbosanske nadbiskupije, kako reče Josip Stanić, jedan od župljana, Gromiljak je ipak živa župa. U njoj vjernici na svojim ognjištima, usprkos ratu i teškom poraću, žive vjeru svojih otaca, zaključeno je pri predstavljanju župe Gromiljak. Bogatstvu duhovnog života župe svjedoči mjesni župnik don Ilija Karlović, doprinose i sestre Služavke Malog Isusa koje također djeluju u Gromiljaku, članovi župnog i pastroralnog vijeća kao i mnogi mladi koji aktivno djeluju u župi, kao članovi župnog zbora kao i na brojne druge načine. U Gromiljaku aktivno djeluje i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije koji je u mjestu Lug počeo 2015. godine počeo graditi Dom za stare osobe u sklopu kojeg će djelovati i Vrtić „Sveta obitelj“. Gradnju objekta čiji je završetak planiran za dvije godine značajno pomaže i Državni ured za Hrvate izvan RH.

Ana Popović/artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17