× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

ciscenje perilice

 

Čistite li perilicu rublja?

Često se pojavljuju mirisi na odjeći, kojih se ne možete riješiti? Nije omekšivač, nije deterdžent. Možda je problem upravo u samoj perilici na kojoj se s vremenom skupilo dosta naslaga deterdženta, pa čak i plijesni.

Ako smatrate da je čista, posebno nakon godina upotrebe, varate se, ali niste jedini. Proizvođači savjetuju da se čišćenje perilice obavlja jednom mjesečno, a noviji modeli imaju i poseban gumb za samočišćenje.

Za čišćenje perilice možete koristiti posebne proizvode za tu svrhu, izbjeljivače, klor ili hidrogen.

Ako niste pristalica izbjeljivača i agresivnih proizvoda za čišćenje, možete se koristiti i prirodnim sastojcima, kao što su limunska kiselina, soda bikarbona, alkoholni ocat.

Najprije očistite gumu oko bubnja i vrata. Koristite obični dezinfekcijski deterdžent. Za uske dijelove na gumi, možete se poslužiti i starom četkicom za zube. Izvucite posudu za deterdžent i omekšivač i dobro očistite unutrašnjost i samu posudu. Ona uvijek ima uskih dijelova, pa pokušajte da je rastavite na manje dijelove, ako model perilice to dozvoljava.

Nakon toga perilica je spremna na samočišćenje.

U bubanj izliti litru alkoholnog octa, te mu dodati punu čašu sode bikarbone. Isto dodati u ladicu za deterdžent u manjoj količini.

Ako imate program za čišćenje perilice, uključite ga. Ako ne, uključite perilicu na najduži program na 90 ili 95 stupnjeva.

Ukoliko duže vremena niste čistili perilicu, bilo bi poželjno da je uključite ponovo, ali ovog puta uz dodatak limunske kiseline. Istresite pet vrećica limunske kiseline u posudu ili bubanj i uključite perilicu ponovo na 60 stupnjeva.

Vrata perilice, nakon pranja, najbolje je uvijek držati otvorenima, kako bi spriječili pojavu plijesni na vanjskoj strani bubnja, unutrašnjosti i na gumi. Također, bi bilo dobro često obrisati gumu poslije pranja, suhom krpom ili ubrusom. Racionalnije korištenje deterdžena i omekšivača, ne samo da je bolje za okoliš, nego i stvara manje naslaga u perilici.

Ako živite u mjestu gdje je problem tvrda voda, kako vi vaša perilica radila što duže, poželjno je koristiti specijalne proizvode, namjenjene upravo smanjenju nakupljanja kamenca.

Čišćenjem perilice će te ukloniti plijesan i naslage sapuna, koje uzrokuju neugodan miris na odjeći, ali to ne znači isto što i redovito održavanje filtera.

Filter se obično nalazi na donjem dijelu perilice i lagano ga možete otvoriti kovanicom ili odvijačem. Postavite neku krpu koja će upiti evetualno prolijevanje tečnosti, kao i plitku posudu koja će skupiti tečnost, kada otvorite filter. Izvucite filter i izvadite eventualne objekte koje često možete pronaći unutra. Često možete pronaći kovanice, ukosnice, perlice s odjeće i slično. Nakon toga, filter operite pod mlazom vode, a ako je baš stanje loše, možete ga čistiti četkicom za zube i dezinfekcijskim sredstvom, a i ostaviti ga da se namače u vodi i dezinfekcijskim sredstvom određeno vrijeme.

artinfo.ba/N.P.

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski kiseljak - novi 28.6.

ciscenje perilice

 

Čistite li perilicu rublja?

Često se pojavljuju mirisi na odjeći, kojih se ne možete riješiti? Nije omekšivač, nije deterdžent. Možda je problem upravo u samoj perilici na kojoj se s vremenom skupilo dosta naslaga deterdženta, pa čak i plijesni.

Ako smatrate da je čista, posebno nakon godina upotrebe, varate se, ali niste jedini. Proizvođači savjetuju da se čišćenje perilice obavlja jednom mjesečno, a noviji modeli imaju i poseban gumb za samočišćenje.

Za čišćenje perilice možete koristiti posebne proizvode za tu svrhu, izbjeljivače, klor ili hidrogen.

Ako niste pristalica izbjeljivača i agresivnih proizvoda za čišćenje, možete se koristiti i prirodnim sastojcima, kao što su limunska kiselina, soda bikarbona, alkoholni ocat.

Najprije očistite gumu oko bubnja i vrata. Koristite obični dezinfekcijski deterdžent. Za uske dijelove na gumi, možete se poslužiti i starom četkicom za zube. Izvucite posudu za deterdžent i omekšivač i dobro očistite unutrašnjost i samu posudu. Ona uvijek ima uskih dijelova, pa pokušajte da je rastavite na manje dijelove, ako model perilice to dozvoljava.

Nakon toga perilica je spremna na samočišćenje.

U bubanj izliti litru alkoholnog octa, te mu dodati punu čašu sode bikarbone. Isto dodati u ladicu za deterdžent u manjoj količini.

Ako imate program za čišćenje perilice, uključite ga. Ako ne, uključite perilicu na najduži program na 90 ili 95 stupnjeva.

Ukoliko duže vremena niste čistili perilicu, bilo bi poželjno da je uključite ponovo, ali ovog puta uz dodatak limunske kiseline. Istresite pet vrećica limunske kiseline u posudu ili bubanj i uključite perilicu ponovo na 60 stupnjeva.

Vrata perilice, nakon pranja, najbolje je uvijek držati otvorenima, kako bi spriječili pojavu plijesni na vanjskoj strani bubnja, unutrašnjosti i na gumi. Također, bi bilo dobro često obrisati gumu poslije pranja, suhom krpom ili ubrusom. Racionalnije korištenje deterdžena i omekšivača, ne samo da je bolje za okoliš, nego i stvara manje naslaga u perilici.

Ako živite u mjestu gdje je problem tvrda voda, kako vi vaša perilica radila što duže, poželjno je koristiti specijalne proizvode, namjenjene upravo smanjenju nakupljanja kamenca.

Čišćenjem perilice će te ukloniti plijesan i naslage sapuna, koje uzrokuju neugodan miris na odjeći, ali to ne znači isto što i redovito održavanje filtera.

Filter se obično nalazi na donjem dijelu perilice i lagano ga možete otvoriti kovanicom ili odvijačem. Postavite neku krpu koja će upiti evetualno prolijevanje tečnosti, kao i plitku posudu koja će skupiti tečnost, kada otvorite filter. Izvucite filter i izvadite eventualne objekte koje često možete pronaći unutra. Često možete pronaći kovanice, ukosnice, perlice s odjeće i slično. Nakon toga, filter operite pod mlazom vode, a ako je baš stanje loše, možete ga čistiti četkicom za zube i dezinfekcijskim sredstvom, a i ostaviti ga da se namače u vodi i dezinfekcijskim sredstvom određeno vrijeme.

artinfo.ba/N.P.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.